Koronatapausten määrä kasvaa uhkaavasti Pohjanmaalla. Viimeisen viikon aikana alueella on todettu 84 uutta tartuntatapausta. Jos määrä kasvaa nykyistä vauhtia, on Pohjanmaa pian jälleen virusepidemian leviämisvaiheessa, totesi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä tiistaiaamun 17.8. kokouksessaan.

Vaiheluokituksen muuttuminen leviämisvaiheeksi tietäisi alueelle jälleen entistä useampi useampia suosituksia. Toistaiseksi Pohjanmaalla ollaan kuitenkin vielä epidemian kiihtymisvaiheessa. Viimeisen viikon aikana todettujen tartuntatapausten suhteen viruksen deltavariantin on todettu leviävän herkästi. Erityisesti perheissä variantti leviää nopeasti kaikkiin jäseniin, mikä nostaa sairastuneiden määrää.

Vaasan sairaanhoitopiiri ei suosittele karanteeniin asettamista kahden rokoteannoksen jälkeen koronavirukselle altistuneille

Ilkka-Pohjalainen uutisoi 17.8. että Vaasan sairaanhoitopiiri suosittelisi, että myös henkilöt, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta, asetettaisiin karanteeniin, jos he ovat altistuneet koronavirukselle. Tieto on virheellinen, sillä Vaasan sairaanhoitopiiri noudattaa valtakunnallista THL:n linjausta, jonka mukaan täyden rokotesarjan saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin. Hänen on kuitenkin mentävä testiin, jos hän saa altistumisen jälkeen oireita.

– Seuraamme tarkasti valtakunnallisia ohjeita ja toimimme niiden mukaisesti, sanoo johtajaylilääkäri Peter Nieminen Vaasan keskussairaalasta.

Kunnan lääkäri päättää karanteeneista

Viime kädessä kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri päättää karanteeniin asettamisesta kunnassa. Tartuntatautilääkäri voi käyttää tapauskohtaista harkintaa ja asettaa täyden rokotesarjan saaneen karanteeniin, jos esimerkiksi koko henkilön perhe on saanut koronatartunnan. Tapauskohtaista harkintaa on käytetty esimerkiksi Vaasan kaupungissa.

Kasvomaski suojaa tehokkaasti viruksen leviämistä

Kasvomaskin käyttö on edelleen yksi tärkeä keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä, ryhmä korostaa. Kasvomaskin käytön suositus on voimassa Pohjanmaalla elokuun loppuun saakka, jolloin tilannetta arvioidaan uudelleen. Kasvomaskia on erittäin suositeltavaa käyttää muun muassa julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja liikuntatilojen yleisissä tiloissa ja pukuhuoneissa sekä joukkoliikenteessä. Kasvomaskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita ja erityisesti tilanteita, joissa noin kahden metrin turvaväliä ei pystytä noudattamaan. Muita tärkeitä turvatoimia ovat hyvä käsihygienia, kotona pysyminen jo pienistäkin oireista sekä testiin hakeutuminen jo lievissäkin oireissa.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 24.8.2021 iltapäivällä kello 15. Jos tilanne vielä huononee, kokoontuu ryhmä kuitenkin nopealla aikataululla.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2766 (tiistai 17.8.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk):87 (tiistai 17.8.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 3,3 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Gun Kapténs, Luoto, Miia Kaartinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Tarja Kuutamo, THL, Timo Saari, ELY, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

17.8.2021 redaktion_toimitus