Pohjanmaan uusien koronavirustartuntojen määrä on pysynyt edelleen maltillisena ja tartuntalähteet on pystytty selvittämään 90 prosenttisesti. Pohjanmaa on kuitenkin kansallisen ohjeistuksen kriteerien mukaan edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa ja suosituksissa ja rajoituksissa on noudatettava yhä tämän tilannekuvan mukaista ohjeistusta.

Ensimmäisenä purkutoimenpiteenä tilanteen rauhoittuessa on lasten ja nuorten rajoitusten ja suositusten tarkastelu. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaina aamulla, että alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoitukset puretaan lukuun ottamatta sitä, että peli- ja ottelutoiminta rajoitetaan toistaiseksi vain alueen sisälle. Toisin sanoen alueelta ei osallistuta peleihin tai otteluihin alueen ulkopuolelle eikä tänne tulla pelaamaan alueen ulkopuolelta. Joukkueet voivat kuitenkin harjoitella ja pelata Pohjanmaan alueella normaalisti.

Rajoitusten lieventymisestä huolimatta koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että yli 12-vuotiaiden tulisi pitää kasvomaskeja, turvallisia välimatkoja ja muistaa hyvä käsihygienia aina kun mahdollista.

Alueen koronakoordinaatioryhmä pitää vielä voimassa muut 30.4. saakka annetut suositukset, sillä uusia koronatartuntoja todetaan kuitenkin yhä useissa kunnissa ja alueen ilmaantuvuusluku on kolmenkymmenen tuntumassa. Ryhmä tarkastelee kaikkia suosituksia ja rajoituksia seuraavassa kokouksessaan 27.4.

Kaikki Pohjanmaan alueen rajoitukset ja suositukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Ristinummella testataan taas torstaina

Matalan kynnyksen mobiilitestauspiste on Ristinummella Jyrsijänkadulla terveysasemaa vastapäätä jälleen tämän viikon torstaina 22.4. klo 14.30–17.30. Viime viikon torstaina Ristinummella otettiin 59 koronatestiä.

Testi on maksuton eikä siihen tarvita lähetettä, myös oireettomat pääsevät testiin. Testitulos valmistuu 2–3 vuorokauden kuluessa. Mobiilitestausta jatketaan Ristinummella vielä torstaina 29.4.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 27.4.2021.  

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2382 (tiistai 20.4.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 29 (tiistai 20.4.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 1,3 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 20.4.2021: 16 henkilöä. (Luku ilmoitetaan kahden viikon välein.)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj. Juha Salonen, VSHP, Peter Nieminen, VSHP, Tomas Häyry, Vaasa, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Miia Kaartinen, AVI, Ulla Harjunmaa, THL, Timo Saari, ELY, Eero Poukka, THL, Heidi Kurvinen, tiedotus, VSHP, Päivi Berg, siht.

 

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

20.4.2021 Redaktion_Toimitus