Koronavirustilanne on Pohjanmaalla melko rauhallinen, ilmaantuvuusluku on pysynyt 8–12 välillä. Viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja on ilmennyt 13, edellisellä viikolla uusia tartuntoja todettiin 7. Tartuntalähteiden jäljitettävyys on kuitenkin heikentynyt.

Tiistaina 15.6. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti pitää etätyösuosituksen ja nenä-suusuojaimen käytön suosituksen voimassa 30. päivään kesäkuuta saakka. Sen jälkeen Pohjanmaalla toimitaan THL:n perustason alueen ohjeiden mukaan, edellyttäen että alueen epidemiologinen tilannekuva säilyy perustasolla.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaan liittyvää suositusta pelata otteluita vain perustason alueiden välillä ei enää jatkettu. Suositus yksityistilaisuuksien maksimi osallistujamäärästä purettiin, mutta terveysturvallisuusohjeiden noudattamista suositellaan yhä myös yksityisissä tilaisuuksissa.

Tartuntalähteitä ei saada aina selville

Vaikka epidemiatilanne alueella on rauhallinen, koronakoordinaatioryhmä huomauttaa, että uusia tartuntoja ilmenee edelleen eikä kaikkien lähdettä ole pystytty viime aikoina jäljittämään. Toissaviikolla tartuntalähteistä tiedossa oli 90%, viime viikolla tartunnat pystyttiin jäljittämään 70% tautitapauksista.

Ryhmä muistuttaakin edelleen turvallisuuskäytänteistä, joita ovat suu-nenäsuojan käyttö, riittävät kahden metrin turvavälit, hyvä käsihygienia, omaehtoinen karanteeni sekä testaaminen vähäisissäkin oireissa. Lisäksi väestöä muistutetaan vahvasti siitä, että kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista erityisesti korkean riskin alueille tulee välttää.

Jos epidemiatilanne pysyy rauhallisena, Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran kolmen viikon kuluttua tiistaina 6.7.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Perusvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2480 (tiistai 15.6.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 11 (tiistai 15.6.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 0,86 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 15.6.2021: 16 henkilöä.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj. Peter Nieminen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Silvia Grönroos-Pada, VSHP, Jarkko Pirttiperä, K5, Miia Kaartinen, AVI, Ulla Harjunmaa, THL, Eero Poukka, THL, Timo Saari, ELY, Heidi Kurvinen, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.   

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

15.6.2021 redaktion_toimitus