Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontui 25.2. ylimääräiseen kokoukseen, jossa päivitettiin alueella voimassa olevat suositukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vastaamaan valtioneuvoston nyt antamia vaiheen kaksi toimenpiteitä. Ryhmä suosittelee vahvasti kontaktien rajaamista vain lähipiiriin ja että yli kuuden henkilön kokoontumisia ei järjestetä. Aiemmin suositus on koskenut yli kymmenen henkilön kokoontumisia.

Koronavirustilanne Pohjanmaan alueella on edelleen vakava, mutta tartuntamäärät eivät ole lähteneet yhtä voimakkaaseen kasvuun kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Myös Pohjanmaalla esiintyy muuntovirusta, jonka on todettu tarttuvan herkemmin. Noin 80 prosenttia tartunnoista pystytään tällä hetkellä jäljittämään. Koronakoordinaatioryhmä seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä. Jos tilanne muuttuu, toteuttaa ryhmä tartuntatautilain mukaisia suosituksia ja rajoituksia yhdessä aluehallintoviraston ja kuntien kanssa.

Tiukemmat suositukset voimassa maaliskuun loppuun

Suomen hallitus on päättänyt neuvotteluissaan 24.2. koronapandemian torjunnan tiukemmista toimista. Linjauksen mukaan leviämisvaiheessa olevissa sairaanhoitopiireissä, kuten Pohjanmaalla, tulisi ottaa käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset.

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, että yli kuuden henkilön kokoontumisia ei järjestetä. Suositus on voimassa 1.3.–31.3. ja koskee yksityistä toimintaa kaikissa ikäryhmissä. Kontaktien vähentämiseksi ryhmä suosittelee edelleen etätöiden tekemistä aina kun se on mahdollista, kasvomaskien täysimääräistä käyttöä ja taukoa aikuisten ryhmäharrastustoimintaan. Mahdolliset kokoontumista koskevat rajoitukset tekee aina aluehallintovirasto.

Kaikki Pohjanmaalla voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät täältä.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 2.3.2021 ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Myös Pohjanmaa valmistautuu poikkeusoloihin

Suomen hallitus valmistautuu toteamaan poikkeusolot. Jos poikkeusolot todetaan, otetaan käyttöön entistä tiukemmat rajoitukset kolmeksi viikoksi. Ehdotuksen mukaan 8.–28.3. välisenä aikana kiihtymis- ja leviämisvaiheiden alueilla ravintolat suljettaisiin (ruoan ulosmyynti sallittua), peruskoulun yläluokat ja toisen asteen oppilaitokset siirtyisivät etätyöskentelyyn ja yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminta voitaisiin alueen tilannekuvaan perustuvan harkinnan mukaan keskeyttää. Epidemialuokituksen mukaan Vaasan sairaanhoitopiiri on koronaviruksen leviämisvaiheessa.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2063 (perjantaina 26.2.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 120 (perjantaina 26.2.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 4,90 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Tomas Häyry, Vaasa, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Jarkko Pirttiperä, K5,  Miia Kaartinen, AVI, Petra Fager, VSHP, tiedotus, Päivi Berg, VSHP, sihteeri

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

1.3.2021 Redaktion_Toimitus