Tilannekuva on kehittymässä kohti parempaa, mutta Pohjanmaa on yhä koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Viruksen ilmaantuvuus on alueella tänään 214. Tartuntoja on eniten lapsilla, koululaisilla ja rokottamattomilla aikuisilla. Tiistaina 14.9. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kehottaa hankkimaan rokotesuojan.

Uusia koronavirustapauksia on todettu Pohjanmaan alueella viime viikon aikana 192, tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttamien oireiden takia on kolme potilasta. Heistä kaksi on kokonaan rokottamattomia ja yksi vajaasti rokotettu. Tällä hetkellä noin 40 % sairastuneista on lapsia ja koululaisia. Lisäksi tartunnan saaneista merkittävä osa on rokottamattomia aikuisia. Altistumisia on tapahtunut muun muassa päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Perhetartuntoja ja jatkoaltistumisia on edelleen paljon.

Pohjanmaan alueella eniten tartuntoja on viimeisen viikon aikana ollut vaasalaisilla sekä Pietarsaaren seudun asukkailla.

Tartunnan lähteet on pystytty jäljittämään nyt 87 % tapauksista. Viikon 36 aikana uusia karanteeneja sairaanhoitopiirin alueella määrättiin 1400 ja karanteenissa olevista sairastui 60 henkilöä.

Rokotesuojan hankkiminen tärkeää

Vaasan sairaanhoitopiirin koko väestöstä yhden koronarokotteen saaneita on nyt 72% ja kaksi rokotetta saaneita 56 %. (THL:n tilastotieto 12.9.)

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kannustaa väestöä hakeutumaan koronavirusrokotuksiin, sillä korona on pian yhä enemmän rokottamattomien tauti, kun rajoitukset vapautuvat.  

THL:n tutkimuksen mukaan kaksi rokoteannosta antaa noin 78 prosentin suojan koronavirustartuntaa vastaan ja yli 90 prosentin suojan sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa vastaan.

Matalan kynnyksen testimahdollisuus

Vaasassa järjestetään tällä viikolla matalan kynnyksen koronatestausta Melaniemen Lidlin parkkipaikalla keskiviikkona 15.9. klo 15–17.

Näytteenotto tehdään paikalle ajetun näytteenottoauton luona. Testi on maksuton eikä siihen tarvita lähetettä. Tilaisuudessa testataan kaikki halukkaat, myös oireettomat. Testauspisteen tunnistaa ambulanssista.

Vahva suositus kasvomaskin käyttöön ja yleinen etätyösuositus Pohjanmaan alueella jatkuvat 30.9. saakka.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 21.9.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 3371 (tiistai 14.9.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 214 (tiistai 14.9.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 6,6 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Miia Kaartinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Timo Saari, ELY, Heidi Kurvinen, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

14.9.2021 Redaktion_Toimitus