Pohjanmaan hyvinvointialue on kutsunut jälleen alueen yksityisiä työterveysyrityksiä mukaan rokotustyöhön. Tavoitteena on nopeuttaa väestön koronarokotteiden antamista. Rokotukset yksityisessä työterveydenhuollossa alkavat heti vuoden alkupuolella.

Sekä ensimmäisiä, toisia että kolmansia rokotteita

Julkinen terveydenhuolto rokottaa tällä hetkellä ensimmäisiä, toisia sekä kolmansia annoksia. Kolmansia rokotteita kohdennetaan tällä hetkellä julkisessa terveydenhuollossa ensisijaisesti ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville. Työterveyshuolto aloittaa ensisijaisesti kolmansien rokotuksien antamisen vuoden 2022 puolella, mutta myös ensimmäisiä ja toisia annoksia voidaan antaa siellä.

– Kaikkein tärkein rokottamisen kohde ovat ne, joilla ei ole vielä yhdenkään rokotteen tuomaa suojaa. Myös riskiryhmien kolmannet rokotteet ovat etusijalla, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Etenkin joulun aikana alueen rokotuksissa voi ruuhkaa, sillä monet todennäköisesti haluaisivat hakeutua rokotukseen ollessaan vapaalla. Samaan aikaan kuitenkin soisi mielellään edes jonkun lepopäivän rokottavalle henkilökunnalle.

– Perusterveet henkilöt, joilla on kahden rokotteen tuoma suoja, voivat odottaa kolmatta rokoteannosta vuodenvaihteen yli, sanoo Peter Nieminen.  – Kaksi rokoteannosta antaa jo hyvän suojan vakavaa sairastumista vastaan. Tärkeintä on noudattaa suosituksia, eli hyvää käsihygieniaa, käyttää kasvomaskeja, välttää tungoksia ja pitää suojaetäisyksiä rokotussuojasta huolimatta tässä tilanteessa.

Noudatamme koronarokotuksissa valtakunnallisia THL:n ohjeita. Toisen rokoteannoksen voi nykyisten suositusten mukaan ottaa 5–6 viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen. Kolmannen rokotteen voi saada aikaisintaan 4 kuukautta toisen rokotteen jälkeen, jos on yli 18-vuotias eikä kuulu riskiryhmään. Rokotteiden vaiheistus on kuitenkin eri iäkkäille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

– Yritämme kaikin tavoin saada nopeutettua rokottamista, että niin moni kuin mahdollista välttyisi vakavalta sairastumiselta, sanoo Peter Nieminen.

Koronarokote työterveydestä vuodenvaihteen jälkeen

Suuri osa alueen työterveysyrityksistä osallistuu ”rokotustalkoisiin” vuoden 2022 alusta alkaen.

– On erittäin hienoa, että alueen työterveyshuollon yritykset ovat suhtautuvat positiivisesti rokotustyöhön osallistumiseen. Tämä on suuri apu julkiselle terveydenhuollolle, sanoo Peter Nieminen.

On kuitenkin huomioitava, että ainakin nykytilanteessa rokottaminen riippuu työnantajan ja työterveysyrityksen välisestä sopimuksesta.

– Saat lisätietoa ensi sijassa omalta työnantajaltasi. Epäselvissä tilanteissa ja muuten tarvittaessa voi olla myös yhteydessä omaan työterveyshuoltoon, sanoo Peter Nieminen.

5–11-vuotiaita rokotetaan pääsääntöisesti vasta ensi vuonna

Ensimmäiset lapsille tarkoitetun Comirnaty-rokotteet ovat saapuneet Pohjanmaalle. Ensimmäiset rokotteet annetaan vain seuraaviin riskiryhmiin kuuluville lapsille:

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila (alentunut vastustuskyky)
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30 (painoindeksi)
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma (ympärivuotinen)

– Odotamme valtakunnallisia suosituksia ja muutosta rokoteasetukseen, ennen kuin aloitamme koko ikäryhmän rokottamisen, sanoo Peter Nieminen.

 

21.12.2021 Redaktion_Toimitus