Pohjanmaa jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa, tartuntoja on erityisesti koululaisten ja rokottamattomien aikuisten keskuudessa. Tiistaina 31.8. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kehottaa hakeutumaan koronatestiin jo lievistä oireista ja muistuttaa rokottautumisen tärkeydestä. Viruksen ilmaantuvuus on alueella tiistaina 142.

Pohjanmaan alueella uusia koronavirustapauksia on todettu viime viikon aikana 110, tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttamien oireiden takia on yksi potilas. Reilusti yli puolet tautitapauksista on todettu Vaasassa, Mustasaaressa ja Laihialla, mutta tartuntoja on myös muissa alueen kunnissa. Pääosa sairastuneista on lapsia tai rokottamattomia aikuisia. Altistumisia on tapahtunut muun muassa kouluissa sekä urheiluharrastuksissa ja yksityistilaisuuksissa. Perhetartuntoja ja jatkoaltistumisia on paljon.

Tartuntojen jäljitettävyys on parantunut viikon takaisesta ollen nyt yli 70 % tapauksista. Viikon 34 aikana uusia karanteeneja sairaanhoitopiirin alueella määrättiin 1049 ja karanteenissa olevista sairastui 15 henkilöä.

Rokotesuojan hankkiminen tärkeää myös nuorille

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kannustaa väestöä hakeutumaan koronavirusrokotuksiin. Vaikka tautitilanne on alueella huono, riskiryhmien kattavan rokotesuojan ansiosta sairaala ei ole täyttynyt covid-potilaista. Myös nuorten aikuisten on tärkeää rokottautua koronavirusta vastaan, sillä koronan vaikea tautimuoto on vienyt myös perusterveitä nuoria sairaalahoitoon.

Vaasan sairaanhoitopiirin koko väestöstä yhden koronarokotteen saaneita on nyt 70,8 % ja kaksi rokotetta saaneita 47,2 %. (THL:n tilastotieto 30.8.)

Testiin hakeuduttava jo lievistä flunssan oireista

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että jo lievissäkin oireissa on jäätävä kotiin ja hakeuduttava matalalla kynnyksellä koronavirustestaukseen. Tämä koskee kaikenikäisiä. Päivähoitoon, kouluun, työpaikalle tai harrastuksiin ei pidä mennä vähäisestikään oireisena.

Vaasassa järjestetään tällä viikolla kolmena päivänä matalan kynnyksen koronatestausta. Testipaikat ja ajat ovat:

  • Tiistai 31.8. klo 15-18 Vaasan yliopiston parkkipaikka
  • Keskiviikko 1.9. klo 15-18 Vaasan yliopiston parkkipaikka
  • Perjantai 3.9. klo 15-18 Vaasan tori

Näytteenotto tehdään paikalle ajetun näytteenottoauton luona. Testi on maksuton eikä siihen tarvita lähetettä. Näytteenottoautossa testataan kaikki halukkaat, myös oireettomat. Testauspisteen tunnistaa ambulanssista.

Vaasan sairaanhoitopiirissä pyritään jatkamaan matalan kynnyksen koronavirustestaamista edelleen, sillä ne ovat suosittuja tilaisuuksia, joissa moni pääsee testiin ilman ajanvarausta. Viime viikon näytteenottomäärät olivat ennätykselliset osin juuri yliopistolla ja torilla järjestettyjen mobiilitestausten ansiosta.

Pysy etätöissä, käytä kasvomaskia ja harrasta vain terveenä

Vahva suositus kasvomaskin käyttöön ja yleinen etätyösuositus Pohjanmaan alueella jatkuvat 30.9. saakka. Koronakoordinaatioryhmä korosti yhä terveysturvallisuusohjeiden huolellista noudattamista myös ryhmäharrastustoiminnassa. Harrastuksiin voi osallistua vain täysin oireettomana.

Yksityistilaisuudet suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisesti ja terveysturvallisuus huomioiden.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 7.9. tai tarpeen vaatiessa jo aikaisemmin.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 3008 (tiistai 31.8.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 142 (tiistai 31.8.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 2,9 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Miia Kaartinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Timo Saari, ELY, Heidi Kurvinen, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

 

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

31.8.2021 Redaktion_Toimitus