Koronavirustilanne on kehittynyt viikon aikana merkittäväksi huonommaksi Pohjanmaalla. Joulunpyhien ja uudenvuoden ajan lisääntynyt matkustaminen, erityisesti riskimaista kuten Norjasta, ja mahdollinen ihmisten kokoontuminen lisäävät riskiä omikron-variantin leviämiseen myös Pohjanmaalla. Maahan tuotavien tartuntojen vähentämiseksi riskimaista rajan yli Suomeen Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee painokkaasti koronavirustestausta. Testi olisi suositeltavaa tehdä Suomessa 2–3 vuorokauden kuluessa maahan saapumisen jälkeen, ja ennen vastauksen saamista pyrkiä minimoimaan kontakteja, mihin omaehtoinen karanteeni on hyvä vaihtoehto. Tartuntojen vähentämiseksi yleisemminkin ryhmä muistuttaa myös hygieniaohjeistuksista, kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksien noudattamisesta.

Rajanylityksen jälkeisen testaussuosituksen lisäksi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä ei antanut muita uusia suosituksia tiistain 21.12. kokouksessaan. Alueella on voimassa kasvomaskin käytön suositus ja etätyösuositus 31.12. saakka. Alueella on voimassa myös kokoontumisrajoitus, joka kieltää yli 50 hengen sisätiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antama kokoontumisrajoitus on voimassa 19.1.2022 saakka.

Pohjanmaa edelleen leviämisalue

Ryhmä totesi kokouksessaan Pohjanmaan täyttävän edelleen leviämisalueen kriteerit. Alueen ilmaantuvuusluku on keskiviikkona 212. Edellisen kerran luku oli yli 200 syyskuun puolivälissä. Vaikka tartuntojen määrä on ollut noususuuntainen, on tartuntaketjuista pystytty silti tunnistamaan 75 prosenttia eli suurin osa.

Pohjanmaan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Sivustolta on luettavissa myös leviämisalueen kriteerien täyttyminen Pohjanmaalla.

Matkustusta koskien koronaviruksen korkean tartuntariskin maat on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.

Kannustus rokotesuojan hankkimiseen

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kannustaa rokotesuojan hankkimiseen. Yhden rokoteannoksen alueella on saanut 87,9 % väestöstä, kaksi rokoteannosta 84,3 % ja kolme rokoteannosta 17,5 % alueen väestöstä (maanantain 20.12.2021 tilanne.) Luvuissa on huomioitu vain yli 12 vuotta täyttäneet henkilöt.

Sairaalavierailuihin harkintaa pandemiatilanne huomioiden

Pandemiatilanteen heikentyessä Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa sairaalavierailuja koskevasta ohjeesta. (Ohje on luettavissa kokonaisuudessaan Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.) Vierailuilla on ensiarvoisen tärkeää noudattaa vallitsevia suojatoimia, kuten käyttää kasvomaskia, vierailla vain täysin terveenä, desinfioida kädet ja välttää useamman kuin 1–2 vierailijan määrää per potilas. Vierailun ohjeet koskevat muun muassa potilaiden omaisia ja saattajia.

Suositeltavaa on myös, että sairaalassa vierailijat harkitsevat, onko käynti tarpeen nykyisessä pandemiatilanteessa.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 28.12.2021 ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian leviämisalueen epidemiologiset tunnusmerkit: Täyttyvät Pohjanmaalla (Pohjanmaa on leviämisalue).

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 4959 (keskiviikko 22.12.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 212 (keskiviikko 22.12.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 4,9 %

Alueen koronavirusrokotustilanne (HUOM! Yli 12-vuotiaissa): Yhden rokoteannoksen saanut 87,9 % alueen väestöstä, kaksi rokoteannosta saanut 84,3 % alueen väestöstä, kolme rokoteannosta saanut 17,5 % alueen väestöstä (maanantai 20.12.2021)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Miia Kaartinen, AVI, Tanja Pietiläinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

22.12.2021 redaktion_toimitus