Kasvomaskin käytön suositus jatkuu Pohjanmaalla joulukuun loppuun saakka. Näin päätti tiistai-iltapäivällä 23.11. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä. Pohjanmaa on edelleen viruksen leviämisalue, minkä vuoksi käytössä olevia alueellisia suosituksia tarkistettiin. Ryhmä antoi tarkennetun tilannekuvansa Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle, jolta ryhmä toivoo kokoontumisten rajoituspäätöstä Pohjanmaalle lähiviikkojen ajalle. Mahdollisilla rajoituspäätöksillä alueen tilanteen toivotaan kääntyvän paremmaksi vielä ennen joulua ja vuodenvaihdetta.

Kuluneen viikon aikana koronaviruslukemat ovat hieman laskeneet Pohjanmaalla edellisviikkoon verrattuna. Ilmaantuus on 132 keskiviikkona 24.11. Alueen pohjoisosan suuret tartuntamäärät ovat laskeneet. Sen sijaan epidemiakeskus on siirtynyt alueen eteläosiin Kristiinankaupunkiin ja Närpiöön, jossa tartuntoja esiintyy runsaasti muun muassa koululaisten keskuudessa. Tapausten määrä on kasvanut uudelleen myös Vaasassa, jossa tartuntoja on esiintynyt erityisesti opiskelijoiden keskuudessa.

Tartuntaketjuista 92% on tunnistettavissa. Viikon aikana karanteeniin asetettiin 357 uutta henkilöä, mikä on määränä puolet vähemmän kuin viikko aikaisemmin.

Koronavirusrokottaminen etenee Pohjanmaalla hyvin. Notkahdus tilastoissa näkyy edelleen nuorten aikuisten kohdalla, mikä on ilmiönä valtakunnallinen.

Maskisuositusta jatkettiin 31.12. saakka

Stabiilin, mutta melko huonon tilanteensa johdosta ryhmä jatkoi kasvomaskin käytön suositusta Pohjanmaan alueella joulukuun loppuun saakka. Monen kohdalla joulu tarkoittaa myös erilaisia kokoontumisia ja juhlia, joissa viruksen leviäminen on mahdollista. Kasvomaskin käyttö on tehokas ja helppo tapa ehkäistä viruksen leviämistä. Edellisviikkojen tapaan ryhmä kannustaa rokotesuojan hankkimisen sekä viruksen testaamiseen matalalla kynnyksellä jo lievissäkin oireissa.

Ryhmä ei tehnyt muita muutoksia alueen suosituksiin. Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Matkustusta koskien koronaviruksen korkean tartuntariskin maat on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 7.12.2021 ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian leviämisalueen epidemiologiset tunnusmerkit: Täyttyvät Pohjanmaalla (Pohjanmaa on leviämisalue).

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 4424 (keskiviikko 24.11.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 132 (keskiviikko 24.11.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 3,24 %

Alueen koronavirusrokotustilanne (HUOM! Yli 12-vuotiaissa): Yhden rokoteannoksen saanut 86,8 % alueen väestöstä, kaksi rokoteannosta saanut 81,6 % alueen väestöstä (tiistai 23.11.2021)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Eeva Mäkinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

24.11.2021 redaktion_toimitus