Merkittävä koronavirustartuntojen kasauma Vaasassa Pappilanmäen ja Ristinummen alueella. Matalan kynnyksen testaus aloitetaan jo tällä viikolla. Muualla sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on rauhallisempi.

Matalan kynnyksen mobiilitestauspiste Melaniemelle ja Vanhaan Vaasaan

Viimeisen viikon koronatartunnoista Vaasan sairaanhoitopiirissä 75% osuu Vaasaan. Erityisesti Ristinummen ja Pappilanmäen alueilla on paljon tartuntoja.

– Tartuntoja on kaikissa ikäryhmissä sekä ulkomaataustaisilla että kantaväestöön kuuluvilla vaasalaisilla, kertoo Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Heikentyneen tilanteen takia Vaasan kaupunki ja Vaasan sairaanhoitopiiri järjestävät matalan kynnyksen testaustilaisuuksia seuraavasti:

  • K-market Vanhan Vaasan viereisellä, raunioita vastapäätä olevalla parkkipaikalla (Kauppiaankatu 2-4) to 18.3. ja 25.3. klo 14.30–17.30.
  • Melaniemen Lidlin parkkipaikalla (Kaarnatie 1) pe 19.3. ja 26.3. klo 14.30–17.30.

Testit tehdään autossa, joka toimii liikkuvana näytteenottopisteenä. Testiin ei tarvita lähetettä, myös oireettomat pääsevät testiin. Testaus on maksuton ja testitulos valmistuu 2–3 vuorokauden kuluessa.

– Olemme myös käynnistäneet toimet näytteenoton toteuttamisesta Ristinummen terveysaseman tiloissa, Kaukoranta sanoo.

Tilanne kehittynyt parempaan suuntaan

Alueellinen ilmaantuvuusluku Vaasan sairaanhoitopiirissä on laskenut (ti 16.3. 65) ja tartuntojen jäljitettävyys on parantunut (ti 16.3. lähes 90%). Tartuntoja on edelleen, mutta tilanne on kehittynyt oikeaan suuntaan.

– Meillä on viisi kuntaa, joissa ilmaantuvuus on nollassa. Toistaiseksi näyttää siltä, että hiihtolomaviikko ei tuonut tilanteeseen huononnusta, kertoo infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan keskussairaalasta.

Kokouksessa päätettiin, että toistaiseksi alueen rajoitukset ja suositukset pidetään ennallaan. Mikäli tautitilanne kehittyy edelleen yhä parempaan suuntaan, koronakoordinaatioryhmä harkitsee suositusten ja rajoitustoimien mahdollista keventämistä. Joka tapauksessa työryhmä antaa uuden arvion alueen rajoituksista ja suosituksista seuraavassa kokouksessaan tiistaina 23.3.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2247 (tiistai 16.3.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 65 (tiistai 16.3.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 4,44 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 9.3.2021: 15 henkilöä. (Luku ilmoitetaan kahden viikon välein.)

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 23.3.2021.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Tomas Häyry, Vaasa, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Gun Kapténs, Luoto, Miia Kaartinen, AVI, Ulla Harjunmaa, THL, Eero Poukka, THL, Timo Saari, ELY, Saija Seppelin, VSHP, Heidi Kurvinen, VSHP, tiedotus, Päivi Berg, VSHP, sihteeri.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.3.2021 redaktion_toimitus