Vaasan sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on rauhallinen. Leviämisvaiheesta palattiin kiihtymisvaiheeseen ja kokoontumissuosituksia muutetaan kuudesta kymmenen henkilöön. Ryhmän suosituksen mukaan yläkoulut ja toinen aste voivat siirtyä takaisin lähiopetukseen, jos kunnat niin päättävät.

Tiistaina kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että yläkoulu ja toinen aste voi palata lähiopetukseen. Mikäli

lähiopetukseen siirtymisen jälkeen uusia tartuntoja ilmenee, niin tarvittavat päätökset etäkouluun palaamisesta tehdään kunnissa.

Koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaisessa kokouksessaan, että kuuteen henkilöön pudotettuja kokoontumissuosituksia voidaan höllentää kymmeneen henkilöön. Näin ollen lasten- ja nuorten harrastusryhmissä ja yksityistilaisuuksissa voi taas olla enintään 10 henkilöä paikalla yhtä aikaa, suositus on voimassa 11.4. saakka.

Etätyö- ja kasvomaskisuositus jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Aikuisten sisällä tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeytyssuositus on voimassa 11.4. saakka. Kokouksessa kuitenkin tuotiin esiin, että rajoituksia ja suosituksia tarkastellaan uudelleen pääsiäisen jälkeen ja tilanteen pysyessä hyvänä lisää höllennyksiä saattaa olla luvassa.

Tartunnat vähentyneet rajoituksia noudattamalla

Alueellinen ilmaantuvuusluku Vaasan sairaanhoitopiirissä on laskenut edelleen (ti 23.3. 38). Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä antaa kiitosta alueen asukkaille, jotka ovat jaksaneet noudattaa suosituksia ja rajoituksia.

–  Pitkä huono jakso on vaihtunut paremmaksi ja siitä kiitos kuuluu väestölle. Pyritään pitämään suunta tällaisena muistamalla tärkeät perusasiat: välimatkat, kasvomaskien käyttäminen ja käsien pesu.  Pyrimme myös jatkamaan matalan kynnyksen testauksia, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Mobiilitestauksessa löytyi 2 positiivista

Vaasassa järjestettiin viime viikon torstaina ja perjantaina matalan kynnyksen koronatestausta Melaniemen Lidlin ja Vanhan Vaasan raunioiden vastapäisellä parkkipaikalla. Mobiilitestaus vietiin näihin paikkoihin, sillä erityisesti Ristinummen, Teeriniemen, Vanhan Vaasan ja Pappilanmäen alueilla on ollut paljon tartuntoja asukasmäärään nähden. Testejä tehtiin 270 ja niistä kaksi on osoittautunut positiiviseksi. Toinen positiivisista oli oireeton.

Vaasan kaupunki ja Vaasan sairaanhoitopiiri järjestävät matalan kynnyksen testaustilaisuuksia tällä viikolla:

  • K-market Vanhan Vaasan viereisellä, raunioita vastapäätä olevalla parkkipaikalla (Kauppiaankatu 2-4) to 25.3. klo 14.30–30.
  • Melaniemen Lidlin parkkipaikalla (Kaarnatie 1) pe 26.3. klo 14.30–30.

Testiin ei tarvita lähetettä, myös oireettomat pääsevät testiin. Testaus on maksuton ja testitulos valmistuu 2–3 vuorokauden kuluessa.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2270 (tiistai 23.3.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 38 (tiistai 23.3.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 1,38 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 23.3.2021: 15 henkilöä. (Luku ilmoitetaan kahden viikon välein.)

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 30.3.2021.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Tomas Häyry, Vaasa, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Gun Kapténs, Luoto, Miia Kaartinen, AVI, Ulla Harjunmaa, THL, Karin Kainlauri, ELY, Saija Seppelin, VSHP, Heidi Kurvinen, VSHP, tiedotus, Petra Fager, VSHP, sihteeri.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

23.3.2021 redaktion_toimitus