Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontui perjantaina 29.1.2021 jo toistamiseen kuluneen viikon aikana. Syynä on alueen nopeasti heikentynyt koronavirustilanne. Alueen todettiin jälleen siirtyneen viruksen leviämisvaiheeseen.

Ilmaantuvuusluku alueella on nyt 71. Viimeisen vuorokauden aikana alueella on todettu 15 uutta koronatapausta. Myös edeltävinä vuorokausina todettujen tapausten määrä on ollut korkea. Erityisen huolestunut ryhmä on alueella todetuista virusmuunnoksista, jotka ovat peräisin Isosta-Britanniasta. Niiden määrä on kasvanut viikon loppua kohden.  

Vähemmän sosiaalisia kontakteja, ryhmäharrastustoiminta tauolle

Ryhmä antoi Pohjanmaan alueelle seuraavat uudet vahvat suositukset, jotka astuvat voimaan välittömästi tänään 29.1.2021:

  • Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on esittänyt 26.1.2021 pyynnön alueen kunnanjohtajille, jotta jokaisessa alueen kunnassa ja kaupungissa varmistetaan, että seuraava tieto on tavoittanut ja että se on myös ymmärretty kuntien ja kaupunkien uskonnollisissa yhteisöissä ja ulkomaalaistaustaisen väestön keskuudessa:
    • Yksityistilaisuuksia koskee enimmillään 10 hengen kokoontumissuositus
    • Karanteenin noudattaminen ja sen merkitys

  • Kaikki aikuisten (yli 20-vuotiaat) sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta suositellaan vahvasti keskeyttämään välittömästi 29.1.2021 alkaen. Suositus on voimassa 28.2.2021 saakka. Tämän lisäksi kaikessa toiminnassa tulee huolehtia, että pystytään varmistamaan vähintään 2 metrin suojaetäisyys. Vahva suositus esitetään myös yksityisille vapaa-ajan toimintaa järjestäville tahoille. Tilannetta arvioidaan uudelleen ennen ajanjakson päättymistä.

  • Vahva vetoomus alueen asukkaisiin, jotta ikäihmisiä ja sairaita, jotka ovat hoidossa, suojataan virustartunnalta. Vierailtaessa tulee käyttää kasvomaskia, ei visiiriä, mistä poikkeuksena vierailijat, joilla on terveydellisiä syitä käyttää visiiriä kasvomaskin sijasta. Omaisten tulee huolehtia kahden metrin suojaetäisyyden pitämisestä. Vahva suositus on voimassa 29.1.2021 alkaen.

  • Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä ryhmä vetoaa kaikkiin Pohjanmaan alueella, että jokainen vähentää fyysisesti tapahtuvien sosiaalisten kontaktien määrää 29.1.2021 alkaen alueen huolestuttavasti heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi. Suositus on voimassa 28.2.2021 saakka. Tilannetta arvioidaan uudelleen ennen ajanjakson päättymistä.

  • Hoitohenkilökunnan ja muun sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevän henkilökunnan tulee aina käyttää kasvomaskia tai kasvomaskia ja visiiriä yhdessä, mutta ei pelkästään visiiriä. Suositus on voimassa 29.1.2021 alkaen.

Kaikki Pohjanmaan alueella voimassa olevat rajoitukset ja suositukset ovat luettavissa täältä.

Testaukset Vaasan satamassa alkavat viikolla 5

Ryhmä tiedotti myös, että koronavirustestaaminen maahan saapuvilta matkustajilta aloitetaan Vaasan satamassa viikon 5 aikana. Testaamisesta vastaa Vaasan sairaanhoitopiiri omana toimintanaan.  THL:n antaman ohjeistuksen mukaan testaaminen ei koske raskaan liikenteen kuljettajia vaan henkilöliikennettä. 

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 2.2.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe Pohjanmaalla: leviämisvaihe (perjantai 29.1.2021) 

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 71 (perjantai 29.1. 2021)

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 1557 (perjantai 29.1.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 3,62 %

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, puh.joht.; Peter Nieminen, VSHP; Juha Salonen, VSHP; Tomas Häyry, Vaasa; Heikki Kaukoranta, Vaasa; Gun Kapténs, Luoto; Miia Kaartinen, AVI; Timo Saari ELY; Tuula Hannila-Handelberg, THL; Ulla Harjunmaa, THL; Tia Väisänen, THL; Jarkko Pirttiperä, K5; Hanna Hattar, VSHP, tiedotus; Päivi Berg, VSHP, sihteeri.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

29.1.2021 redaktion_toimitus