Eduskunta hyväksyi 23.6.2021 sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista koskevan lakikokonaisuuden. Pohjanmaa on valmis uudistukseen, sillä monet hyvinvointialueisiin liittyvät muutokset toteutuvat jo vuoden 2022 alussa, kun Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa kuntayhtymänä, joka tarjoaa sekä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon että sosiaalihuollon palveluita.

– Teemme samalla kertaa nämä molemmat uudistukset. Alueella on hyvä, yhteinen käsitys siitä, miten jatkossakin toteutamme laadukkaat ja kattavat palvelut. Tämä ei muutu, oli näiden palveluiden järjestäjä kuntayhtymä tai uuden lain mukainen hyvinvointialue, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän johtaja Marina Kinnunen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden lisäksi pelastustoimen ja erityishuoltopiirien tehtävät siirtyvät hyvinvointialueelle valtakunnallisessa uudistuksessa vuoden 2023 alussa. Pohjanmaan pelastuslaitos sekä erityishuoltopiirit Kårkulla ja Eskoo ovat muutosta ennakoiden jo osallistuneet valmisteluun.

Uunituore selvitys Kruunupyyn tilanteesta

Valtakunnallinen uudistus tuo muutoksen Pohjanmaan hyvinvointialueen alueeseen. Kruunupyyn kunta kuuluu nyt Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiteen mutta jatkossa Pohjanmaan hyvinvointialueeseen. Kruunupyyn kunta, Pohjanmaan hyvinvointialue ja Soite ovat valmistelleet muutosta yhteisessä työryhmässä. Kruunupyyn erityisasemasta on juuri valmistunut selvitys. Siinä käsitellään rahoitusperusteita, taloudellisia vaikutuksia ja eri vaihtoehtoja, joita uusi lainsäädäntö mahdollistaa alueiden väliseksi yhteistyöksi.

– Olemme tehneet valmistelua hyvässä yhteistyössä ja kaikki osapuolet tunnistavat asian tärkeyden ja yhteisen ratkaisun löytymisen välttämättömyyden. Lainsäädäntö ei ole enää esitys vaan hyväksytty, ja sen mukaan jatkamme eteenpäin, sanoo Marina Kinnunen.

Vastuu Kruunupyyhyn liittyvästä valmistelusta siirtyy alueiden valmistelutoimielimille.

Kruunupyyn sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista käsitelleen työryhmän raportti löytyy täältä.

 

Faktaa:

  Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä Pohjanmaan hyvinvointialue
Palvelut perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, pelastustoimi, erityishuollon palvelut
Alue 13 Pohjanmaan kuntaa: Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Laihia, Vaasa, Vöyri, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Pietarsaari ja Luoto Kaikki Pohjanmaan 14 kuntaa: Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Laihia, Vaasa, Vöyri, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Luoto ja Kruunupyy.
Aloittaa toimintansa 1.1.2022 1.1.2023
Mikä organisaatio? kuntayhtymä uuden lain mukainen hyvinvointialue
Kuka päättää? Kuntien asettamat luottamushenkilöt Aluevaaleissa valittavat luottamushenkilöt
Kuka maksaa? Jäsenkunnat Valtio
Mihin perustuu? Jäsenkuntien päätös 2020 Eduskunnan päätös 23.6.2021
23.6.2021 Redaktion_Toimitus