Vaasan keskussairaalan silmäyksikössä on koulutettu kolme sairaanhoitajaa antamaan silmän lasiaispistoshoitoa. Näin potilaille voidaan tarjota vuodessa 880 vastaanottokäyntiä enemmän lääkäreille vapautuessa aikaa muuhun työhön.

– Tähän saakka vain lääkärit ovat antaneet silmälääkkeen pistoshoitoa. Hoitajat ovat hakeneet potilaan saliin, puhdistaneet silmän alueen ja suorittaneet potilaan vaihdon. Jatkossa salissa on vain kaksi hoitajaa, toinen hakee potilaan ja toinen pistää. Lääkäri kuitenkin tekee hoitopäätöksen ja määrää hoidon ja lääkkeen, kertoo silmäyksikön apulaisosastonhoitaja Erika Blindheim.

Helmikuun alusta lähtien sairaanhoitajat Annika Österholm, Henna Purhonen ja Jutta Tuisku-Salo ovat antaneet potilaille silmäpistoksia.

– Tämä on kiinnostava ja palkitseva lisä omaan työhön, kertoo 14 vuotta silmäyksikössä työskennellyt Österholm.

Tähän mennessä yksikön sairaanhoitajien työhön on kuulunut mm. ommelten poistamista mutta ei toimenpiteitä, jotka vastaisivat silmäpistoksia. Työhön koulutetut hoitajat ovat mielissään uuden oppimisesta.

– Työhön kaipaakin aina jotakin uutta, että se pysyy mielenkiintoisena, Purhonen ja Tuisku-Salo pohtivat.

Silmäyksikössä hoidetaan viikoittain noin 60 potilasta, jotka tarvitsevat silmään pistettävää lääkehoitoa. Eniten pistoksia annetaan kosteasta ikärappeumasta kärsiville.

– Pistoshoitoa saavia potilaita on vuodessa reilut 2000 ja määrä vain kasvaa väestön ikääntyessä. Silmäpistokset ovat niin tärkeä hoitomuoto, että niitä ei keskeytetä edes kesän ajaksi, koska hoitamatta jättämisen seuraukset ovat niin hankalat. Ilman lääkepistoksia silmän tarkka näkökyky menetetään, silmätautien ylilääkäri Janne Järvenpää kertoo.

Koska pistoshoitoa saavia potilaita käy klinikalla paljon, hoitajat ovat jo rutinoituneet työhön. Pistoksia annetaan kahtena päivänä viikossa. Hoitajilla on tarvittaessa mahdollisuus lääkärin konsultaatioon.

25.2.2021 Redaktion_Toimitus