Vaasan keskussairaala on yksi Suomen kolmesta sairaalasta, joka on saanut käyttöönsä UV-valolla toimivan desinfiointirobotin. Robotti desinfioi alle 10 minuutissa yli 20 neliömetrin suuruisen potilashuoneen. Huoneet, joissa katsotaan tarpeelliseksi täydentää loppusiivousta UV-valon tapahtuvalla desinfioinnilla, hyötyvät robotista, sillä se luo mikrobiturvallisen ympäristön aikaisempia vastaavia laitteita nopeammin.

Vaasan keskussairaala vastaanotti lokakuun ensimmäisellä viikolla desinfiointirobotin, joka on lahjoitus Euroopan unionilta. Kaikkiaan EU on hankkinut 200 kappaletta, sekä juuri vahvistuneen tiedon mukaan 100 kappaleen lisäerän, desinfiointirobotteja auttaakseen jäsenmaidensa koronapandemiatilannetta.

EU:n jäsenmaiden terveystoimijoilla oli mahdollisuus hakea 80 000 euroa maksavia robotteja lahjoituksina. Vaasan keskussairaala lähetti EU:lle oman hakemuksensa ja onnistui saamaan yhden roboteista. Kaikkiaan Suomeen saatiin kolme desinfiointirobottia. Suomen sairaaloista Vaasa on ainoa keskussairaalatasoinen sairaala, jonne robotti saatiin. Kaksi muuta sairaalaa ovat Turun yliopistollinen sairaala TYKS ja Helsingin yliopistollinen sairaala HUS.

Tehokas robotti säästää aikaa

– Pyörillä liikkuva, sensorisilmillä varustettu ja tabletilla ohjattava UVD-robotti säästää potilashuoneiden loppusiivouksesta huomattavasti aikaa, jos verrataan laitetta aikaisempiin mikrobeja tuhoaviin laitteisiin, kertoo robotteja maahantuovan yrityksen Fine Medical Oy toimitusjohtaja Mika Kujala.

Siinä, missä aikaisemmat puhdistuslaitteet ovat seisseet staattisesti huoneen keskellä, liikkuu UVD-robotti ketterästi huoneessa. Robotille määritellään etukäteen reitti desinfioitavaan huoneeseen. Reitin määrittely tehdään tabletin avulla. Robotti kulkee reitillä itsenäisesti ja desinfioi huoneen loisteputkista säteilevän UV-valon avulla. Jos jokin kohde vaatii tarkempaa desinfiointia, määritellään se robotin reitille. Robotti pysähtyy ja antaa enemmän UVC-valoa perusteellista desinfiointia vaativille kohteille, kuten potilassängyille. Aikaisemmissa laitteissa tarvittiin myös varoaikaa desinfioinnin jälkeen, jotta huoneeseen voitiin astua. UVD-robotin kanssa varoaikaa ei tarvita.

UVC-valo rikkoo bakteerien DNA:n rakenteen

Laitteen on valmistanut tanskalainen yritys nimeltä UVD Robot. Yritys on kehitellyt desinfiointirobotteja vuodesta 2014 lähtien. Nyt lahjoitetut ja markkinoilla olevat robotin ovat kolmas versio robotista. Tutkimuksissa on todettu, että UVC-valo tuhoaa ilmassa ja pinnoilla olevia näkymättömiä mikrobeja rikkomalla bakteerin DNA:n rakenteen. Eri mikrobit vaativat eri pituisen jakson valoa, mikä säädeltävissä robotista. Kohteisiin, jotka halutaan desinfioida erityisen huolellisesti, määritellään pidempi aika valoa. Tällaisia kohteita voidaan määritellä useita desinfioitavasta huoneesta.

Robotin tuottama UVC-valo on loistoputkien aikaansaamaa keinotekoista valoa. Samaa valosäteilyä saadaan myös auringosta, mutta se ei tavoita maanpintaa vaan jää ilmakehää ympäröivään otsonikerrokseen.  Kun robotti valottaa huonetta, tulee huoneen olla tyhjä ihmisistä, eläimistä ja kasveista, sillä voimakas UV-valo polttaa ja aiheuttaa iholle palovammoja.

Laitteen luovutusvaiheessa sairaalan henkilökunta sai robotin käytöstä huolellisen turvallisuuskoulutuksen, josta vastasi laitteen maahantuoja Fine Medical Oy. Mukana koulutuksissa oli myös tanskalaisen laitevalmistajan edustaja.

18.10.2021 redaktion_toimitus