Helteinen sää on lisännyt Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia tartuntoja. Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, mutta eivät sisämaan makeissa vesissä. Vibrioiden aiheuttamat tartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vakavimmassa taudin muodossa bakteeria päätyy vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

– Kova helle ja Vaasan rannikon matalat vedet lisäävät riskiä saada bakteeri-infektio. Meillä oli muutama vuosi sitten sairaalahoidossa useampi potilas, joilla oli uimavedestä saatu vibriotartunta, kertoo Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Jos vastustuskyky alentunut, älä ui meressä nyt

Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi nyt kesällä välttää Itämeressä uimista, etenkin jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina. Lämpenevän ilmaston myötä hellekesiä on odotettavissa entistä useammin, mikä lisää uimavesivälitteisten Vibrio-infektioiden riskiä.

Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen muistaa, että pari vuotta sitten Vaasan uimavesistä saadut Vibrio-infektiot aiheuttivat potilaille rajuja oireita, mm. korkeaa kuumetta ja ihoinfektioita.

–  Pieni ihorikko voi aiheuttaa uimarille sitkeän infektion, joka vaatii pitkäaikaista sairaalahoitoa, Salonen sanoo.

Itämeren rannikkovesissä tartuntoja voivat aiheuttaa erityisesti Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus sekä Vibrio parahaemolyticus.

– Pari vuotta sitten Vaasan uimavesistä tulleet tartunnat olivat Vibrio vulnificus -suvun bakteerikantaa. Potilaat olivat hyvin huonossa kunnossa, Salonen kertoo.

Lue lisää aiheesta THL:n uutisesta.

9.7.2021 Redaktion_Toimitus