Margareta on vastikään jaksanut tehdä 3 kilometrin kävelylenkin ja alkanut käydä avannossa. Ei mitään kovin ihmeellistä sinänsä, mutta alkuvuodesta leikatulle selkäpotilaalle se on saavutus - yleiskunto on alkanut kasvaa ja voima palautua jalkoihin.

Margaretalle on tehty Vaasan keskussairaalassa kolme suurehkoa leikkausta, joista kaksi on ollut selkärangan luudutusleikkauksia. Nyt hän haluaa kertoa saamastaan hoidosta. Kun tapaamme 7 viikkoa viimeisimmän luudutusleikkauksen jälkeen, toipuminen on jo todella hyvässä vauhdissa. ”Koko ajan tunsin, että minusta pidetään kaikin tavoin hyvää huolta; en kokenut missään vaiheessa olevani yksin tai joutunut makaamaan kivuissa. Osaston henkilökunta oli ihana. He saivat oloni tuntumaan turvalliselta esitutkimuksista lähtien. Ja sen jälkeen, kun olin saanut tavata leikkaavan kirurgin, pystyin luottamaan täydellisesti koko tiimiin. Uskon itse, että kaikki vaiheet nukutuksesta kuntoutumiseen asti sujuvat paljon paremmin, kun potilas tuntee olonsa turvalliseksi.

Minulle oli tosi arvokasta, että sain käyttää äidinkieltäni. Kaikki minua hoitaneet, myös osaston suomenkieliset hoitajat, puhuivat kanssani ruotsia. Se on erityisen tärkeää silloin, kun kyse on omasta terveydestä”, sanoo Margareta. Hän arvostaa myös sitä, miten nopeasti ja joustavasti kaikki kävi. ”Odotusaikaa oli vain puolitoista kuukautta, ja koska asun Luodossa, sain käydä laboratoriokokeissa ja jopa magneettiröntgenissä Pietarsaaressa. Ei tarvinnut kuin kysyä.”

Margareta elää miehensä kanssa aktiivista eläkeläiselämää, jota värittävät mm. maailman eri kolkkiin tehdyt vaellusreissut. Hänelle leikkauksessa oli kyse elämänlaadun säilyttämistä. Viime syksynä, kun Margaretan ensimmäisestä luudutusleikkauksesta oli kulunut jo 12 vuotta, selässä havaittiin kivuliaat nikamasiirtymät, jotka rajoittivat elämää koko ajan enemmän. Pariskunta oli jo perua varaamansa matkan Machu Picchuun, mutta Margareta halusi ottaa riskin.  ”Kaikenlaista voi sattua, kun leikataan selkähermojen läheltä, ja tiesin, että matka oli mieheni pitkäaikainen unelma. Olihan reissu ajoittain tosi raskas ja vaikea selälleni, mutta en tiennyt, pääsisimmekö koskaan enää matkustamaan. Nyt tuntuu niin hyvältä, että voimme ihan pian alkaa suunnitella seuraavaa seikkailua”, sanoo Margareta.

Takaisin Hyvässä hoidossa -pääsivulle

2.5.2019 Redaktion_Toimitus