Jag var patient på kirurgisk avdelning, ca 13 år gammal. Hade opererats i vänster arm pga en olycka. Vi var 8 patienter i samma rum, jag var yngst. Detta var i mitten av 60-talet, då synen på patienter och barnpatienter var helt annan.

Vid ronden, som utfördes av en legendarisk kirurg, tycktes det viktigaste vara, att det skulle vara välstädat i patientrummen. Jag roade mig med att stöka till i min säng. Inför ronden kom alltid en sjukisstuderande och plockade och städade bort dags och- veckotidningar. Patienter, studerande och personalen skulle ”vara i givakt”, då stora kirurgen rondade.

Jag tog hela tidningshögen, på nytt och spridde ut tidningarna över hela min säng. Så fort studerande lämnat rummet. Och genast avdelningssköterskan, eller nån studerande såg detta, under ronden, kom en studerande igen, och samlade in alla tidningar.

Tidningshögen blev min egna lilla revolt, och denna upprepades dagligen. Utan hänsyn till den stackars studerande som nyss städat. På den tiden var vården läkarcentrerad, inte patientcentrerad.

- Sjukisstuderande anno -75

28.7.2021 Redaktion_Toimitus