Päivänvalo-PDT-hoitoa (Photodynamic therapy) annetaan aktiinisiin keratooseihin. Päivänvalo-PDT:n etu on että klassisen PDT-hoidon kipu voidaan melkein kokonaan poistaa vaikka teho on sama. 

Hoito alkaa voitelemalla auringonsuojavoiteella koko hoidettava alue sekä myös muu iho jota vaatteet eivät peitä. 15 minuutin kuluttua lääkäri raapii hoidettavaa ihoaluetta kevyesti kyretillä ja lääkevoide laitetaan päälle. 

Viimeistään 30 minuutini kuluttua sinun on mentävä ulos päivänvaloon tai päivänvalohuoneeseen. Ulkona olet 2-2.5 tuntia maksimaalisen tehon saamiseksi. Jos on pakko käydä sisällä se saa kestää korkeintaan 5 min. muuten kivun riski kasvaa hoidetulla alueella. 2-2,5 tunnin jälkeen lääkesalva pesetään pois. Vältä auringonvaloa hoidetulle ihoalueelle 48 tunnin ajan. 

Päivänvalo-PDT-hoidon jälkeen hoidettavalle ihoalueelle voi ilmestyä punoitusta, lievää turvotusta, kutinaa, rakkuloita ja pinnallisia haavoja, jotka paranevat parissa viikossa. Varsinaista jälkihoitoa ei tarvita. Mikäli haava erittää, voi sen peittää hengittävällä sidoksella mikä otetaan pois niin pian kuin mahdollista. Iho pestään normaalisti päivittäin eikä saunaa tarvitse välttää. 

PDT-hoito ei suoja tulevilta vaurioilta. Iholla joka saa paljon ultraviolettia säteilyä on taipumus saada helposti ihomuutoksia. Siksi on tärkeää suojata ihoa auringosta myös jatkossa. 

26.2.2020 Redaktion_toimitus