PDT-hoitoa (Photodynamic therapy) käytetään pinnallisille ihokasvaimille tai ihosyövän esiasteen hoitoon.

Valmistautuminen

Varaa riittävästi aikaa hoidolle, noin 4–5 tuntia.

Fotodynaaminen terapia (PDT)

PDT-hoitoa (Photodynamic therapy) käytetään pinnallisille ihokasvaimille tai ihosyövän esiasteen hoitoon.

Valmistautuminen

Varaa riittävästi aikaa hoidolle, noin 4–5 tuntia.

PDT hoidolla voidaan käsitellä ihomuutoksia kahdella eri tapaa

  • Perinteinen hoito punavalolla

Perinteisessä fotodynaamisessa terapiassa (PDT) rapsutetaan ihoa jonka jälkeen levitetään Metvix voidetta hoidettavalle ihoalueelle.

Toimenpiteen kulku

Lääkäri raaputtaa tarvittaessa hoidettavaa ihoaluetta kevyesti rengasveitsellä jonka jälkeen lääkevoide sivellään iholle. Iho suojataan muovikalvolla. Voide saa vaikuttaa 3 tuntia.

Kolmen tunnin odottelun jälkeen ihoaluetta valotetaan punaisella valolla 10 minuutin ajan.

  • Päivävalo–PDT

Päivänvalo–PDT:n hyötynä on, että se on potilaalle miltei kivuton toimenpide verrattuna tavalliseen PDT–hoitoon ja se on yhtä tehokasta kuin tavallinen PDT.

Vaihtoehtona on päivänvalo–PDT hoidettaessa aktiinisia keratooseja.

Toimenpiteen kulku

Lääkäri raaputtaa tarvittaessa hoidettavaa ihoaluetta kevyesti rengasveitsellä jonka jälkeen lääkevoide sivellään iholle.

Viimeistään 30 minuutin kuluttua sinut ohjataan ulos päivänvalohuoneeseen. Siellä olet 2–2,5 tuntia maksimaalisen tehon saavuttamiseksi. Sisätiloihin saa mennä korkeintaan viideksi minuutiksi, jotta alueella mahdollisesti tuntuva kipu ei lisääntyisi.

Toimenpiteen jälkeen ylimääräinen Metvix voide pyyhitään pois. Vältä auringonvaloa hoidetulle ihoalueelle 48 tunnin ajan.

Jälkihoito

Hoidettavalle ihoalueelle voi ilmestyä punoitusta, lievää turvotusta, kutinaa, rakkuloita ja pinnallisia haavaumia jotka kuivuessaan rupeutuvat. Ne ovat osoitus hoidon tehosta ja paranemisen alkamisesta.

Varsinaista jälkihoitoa ei tarvita. Mikäli haava erittää, voi sen peittää hengittävällä sidoksella mikä otetaan pois niin pian kuin mahdollista. Iho pestään normaalisti päivittäin vedellä ja saunoa voi kun iho on parantunut.

Toimenpiteen jälkeen ihon paraneminen kestää tavallisesti 2 – 3 viikkoa. Hoidettava alue on suojattava valolta, kunnes se on kokonaan parantunut. Hoidettu ihoalue on yleensä herkkä auringolle muutaman kuukauden ajan hoidon jälkeen.

Huomioitavaa

Menetelmä ei suojaa tulevilta vaurioilta. Runsaalle auringon ultraviolettisäteilylle altistunut iho on taipuvainen muutoksille. Siksi auringolta suojautuminen on myöhemminkin järkevää.

 

11.2.2021 Hudpolikliniken