Valohoito täydentää lääkehoitoja monissa pitkäaikaisissa ihotaudeissa, kuten atooppisessa ihottumassa, psoriasiksessa ja punajäkälässä. Hoitoa annetaan myös valoyliherkkyyteen, nokkosihottumaan sekä ihon kutinaan. 

Valohoito perustuu ultraviolettisäteilyyn, joka vaikuttaa ihon solujen aineenvaihduntaan hillitsemällä ihon tulehdusta. 

Lääkärillä käydään ennen valohoidon aloitusta ja tarvittaessa valohoitosarjan loputtua. 

Hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Hoitoa suunniteltaessa otetaan huomioon potilaan ihotyyppi sekä hänen lääkityksensä. Valotus aloitetaan pienellä valoannoksella ja sitä nostetaan riippuen siitä miten iho reagoi. 

Hoitokäynnin yhteydessä  

  • Kerro hoitajalle kaikki käyttämäsi lääkkeet. 
  • Perusvoiteen käyttö on sallittua kotona ennen valohoitoa. 
  • Älä laita ehostusta, partavettä, hajuvesiä tai deodoranttia ennen valohoitoa, sillä kemikaalit voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa läiskiä valohoidon yhteydessä. 
  • Kosmetologin tekemää syväpuhdistusta ei saa tehdä edellisenä tai samana päivänä jolloin käydään valohoidossa. 
  • Piilolinssit on poistettava tai suojalaseihin on laitettava tehosteeksi alumiinifolio. 
  • Valohoitoa ei anneta kosmeettisin perustein, koska pitkäaikainen hoito vanhentaa ihoa ja lisää ihosyövän riskiä. 
  • Valohoidossa käyvien miesten tulee suojata sukuelimet hoidon aikana. 
  • Valohoitoa ei anneta alkoholin vaikutuksen alaisena olevalle. 
  • Solariumissa käynti on kiellettyä valohoitojakson aikana. 

 

UVB-valohoito on lyhytaaltoista ultraviolettisäteilyä ( 280-320 nanometriä). Hoitolaitteita on kahta tyyppiä,  laajakaistainen ja kapeakaistainen. UVB-hoitoa annetaan ihotautipotilaille, joiden sairaus yleensä lievenee tai paranee vuoden valoisana aikana. UVB:tä voidaan myös antaa ennaltaehkäisevänä hoitona henkilöille, jotka saavat herkästi aurinkoihottumaa. 

PUVA-hoito on valolle herkistävän lääkkeen  ja pitkäaaltoisen ultraviolettisäteily A:n säteily (320-400 nm)(UVA) yhteisvaikutusta hyväksi käyttävä ihottumien hoitomuoto. Herkistys voidaan tehdä annostelemalla lääke joko kylpyveteen (kylpy-PUVA) tai joskus suppea-alaisissa ihottumissa voidemuodossa (voide-PUVA). Herkistyksen jälkeen annetaan UVA-valohoito. 

PUVA-hoitoa ei anneta raskaana oleville. 

Kylpy-PUVA voidaan antaa koko vartalolle, käsiin tai jalkoihin. Kylvyn kesto on 15 min. Kylpyveden tulee joka kerran peittää sama ihoalue. Kylpyveden roiskahtumista kasvoille on varottava koska lääke herkistää ihon valolle ja aiheuttaa näin iholle läiskiä. 

Voide-PUVA:ssa hoidettavat kohdat voidellaan lääkevoiteella. Voide saa vaikuttaa 30-60 minuuttia, jonka jälkeen se pyyhitään pois ja UVA-valohoito annetaan. Voidetta ei saa joutua muualle kuin niihin ihon kohtiin joita on tarkoitus hoitaa. 

Tärkeää PUVA-hoidon aikana: Suojaa hoidetut alueet auringonvalolta koko hoitojakson ajan ja vielä viikko hoidon lopettamisen jälkeen, koska lääkkeen valolle herkistävä vaikutus kestää pitkään ja voit polttaa itsesi auringonvalossa. Ulkona oleskeltaessa käsineet käteen, myös autoa ajettaessa, koska auton ikkunat päästävät läpi UVA-säteitä. 

SUP-valohoito (Selective Ultraviolet Phototherapy)

sisältää sekä UVA- että UVB -ultraviolettivaloa (315-360 nm), samaa valoa jota saamme auringosta. SUP-hoitoa annetaan siksi potilaille, joiden ihosairaudet yleensä helpottuvat vuoden valoisana aikana.  

Valohoidon jälkeen ilmaantuneista ihoreaktioista tulee mainita hoitajalle seuraavalla hoitokerralla. 

Valohoito kuivattaa jossain määrin ihoa ja siksi on hyvä voidella iho hajustamattomalla perusvoiteella vielä hoidon jälkeen. Kortisonivoide tai muu hoitovoide levitetään iholle tarvittaessa valohoidon jälkeen. 

Auringolta on suojauduttava hoidon aikana. Auringonsäteet voivat tunkeutua ohuiden vaatteiden läpi ja polttaa ihon. Myös ikkunalasi päästää lävitseen UVA-säteitä. 

Lääkärikäynnistä peritään tavallinen poliklinikkamaksu. Valohoitoa annetaan sarjoina, tavallisesti 15-20 kerran sarjoina, ja ensimmäisestä käynnistä peritään poliklinikkamaksu ja seuraavista käynneistä peritään sarjahoitomaksu. Hoitokäynti sisältää lääkärin määräämän valohoidon, perusvoiteen, mahdolliset muut paikallishoidot ja informaatiota. 

Alle 18-vuotiailta lapsilta peritään ensimmäisestä valohoitokäynnistä poliklinikkamaksu ja kotikunta maksaa lopun sarjahoidon. 

Käyttämättä jääneestä hoitokerrasta peritään maksu.

 

26.9.2018 Hudpolikliniken