Korvakäytävätulehdus voi kehittyä monesta eri syystä; bakteeri- tai sieni-infektio, allerginen reaktio tai ihottuma. Tulehdus voi olla pitkäkestoinen, krooninen vaiva tai ilmaantua äkillisesti.

Oireet

Korvakäytävätulehduksen oireita ovat korvakipu, punoitus, turvotus, kutina ja pahanhajuinen erite, jota saattaa valua korvasta. Oireet pahenevat mikäli vaivaa ei hoideta, lisäksi saattaa esiintyä kuumetta ja myös kuulo voi huonontua korvakäytävän turvotuksesta johtuen.

Hoito

Hoito voi vaihdella, riippuen tulehduksen laadusta ja laajuudesta. Tavallisesti lääkärin tekemä korvakäytävän puhdistus on oleellinen osa hoitoa. Tulehdus saadaan rauhoittumaan korvatipoilla.

Kotihoito

Korvaan ei saa päästää vettä, koska veden mukana tulehtuneeseen ihoon voi päästä bakteereja. Peseytyessä, saunoessa tai uidessa tulee korva suojata korvatulpalla, joita voi ostaa apteekista.

Korvakäytävätulehduksen ennaltaehkäisy

On tärkeää, välttää korvan turhaa käsittelyä. Vahingoittuessaan iho on alttiimpi tulehduksille. Korvaa puhdistaessa ei saa käyttää pumpulipuikkoja! Puikko vain työntää vahaa syvemmälle tärykalvoa vasten.  Korva tulee suojata vedeltä, saippualta ja shampoolta. Mikäli tärykalvo on ehyt, voi kroonisiin korvakäytävävaivoihin käyttää Ceridal-öljyä.

19.6.2019 VKSadmin