RFTA - RadioFrequency Thermal Ablation

Indikaatiot

• Kuorsaus
  • Nenäntukkoisuus/turvonneet limakalvot
  • Vasomotorinen nuha (vuotava nenä)

Nieluun

Toimenpide tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa poliklinikalla tai nukutuksessa  päiväkirurgisesti. Kotiin voit lähteä lyhyen seurannan jälkeen.

Yleensä 1-3 päivän ajan nielussa on lievä palan ja turvotuksen tunne.

Nenään

Toimenpide tehdään poliklinikalla paikallispuudutuksessa.

Yleistä toimenpiteestä

Toimenpiteessä johdetaan neulaelektrodiparin avulla lievää lämpöenergiaa (70-80 astetta) pehmeään suulakeen tai nenän limakalvoihin eri kohtaan muutamia sekunteja, mikä johtaa myöhemmin kudosten pienenemiseen.

Hoidon vaikutus ei tule välittömästi vaan hiljalleen 1-3 kk:n aikana. Yleensä tarvitaan 2-3 hoitokertaa riittävän vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Toimenpiteen jälkeen nenä on tukkoinen pari viikkoa. Tukkoisuuden lievittämiseksi nenän limakalvot tulisi pitää kosteina apteekista ilman reseptiä saatavalla Humidose kostutussuihkeella.

Kivunhoito

Kipua esiintyy varsin lievänä ja ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet (esim. parasetamoli tai ibuprofeiini) riittävät yleensä.

1.12.2015 VKSadmin