Miksi leikataan

  • toistuvat kurkkutulehdukset (esim. angiina, nielupaise)
  • suuret nielurisat
  • kuorsaus
  • krooniset kurkkuvaivat

Yleistä toimenpiteestä

Leikkaus tehdään yleisanestesiassa. Leikkauksessa poistetaan nielurisat. Alussa kurkku on kipeä ja turvoksissa. Useimmiten kipua on 10–14 päivän ajan. Kipu voi säteillä myös korviin. On normaalia, että nielurisaleikkauksen jälkeen kuume voi nousta 38°:een.

Toimenpide tehdään useimmiten päiväkirurgisesti, eli sairaalaan tullaan syömättä ja juomatta aamulla ja kotiin pääsee iltapäivällä. Mikäli toimenpide tehdään vuodeosaston kautta, sairaalassa ollaan yön yli.

Jälkihoito

Käytä leikkauksen jälkeen jotain sinulle sopivaa särkylääkettä vähintään 6-7 päivän ajan säännöllisesti ja sen jälkeen tarvittaessa. Voit ottaa mielellään särkylääkettä (n. ½ tuntia) ennen ruokailua.

Voit syödä tavallista ruokaa, mutta useimmiten tuntuu paremmalta syödä hieman pehmeämpää ruokaa ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Vuotoriskin takia tulee vähintään viikon ajan välttää kovaa leipää ja kuumia juomia. On tärkeää juoda paljon nielun limakalvojen kuivumisen estämiseksi. Liian vähäinen nesteiden käyttö johtaa alentuneeseen yleiskuntoon.

Nielun harmaa peitteisyys häviää itsestään n. 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta. Tihkuvuotoa voi esiintyä, mikä on täysin normaalia.

Vältäsaunomista, urheilua ja fyysistä rasitusta 2 viikon ajan vuotoriskin takia. Vältä myöskin alkoholia ja tupakkaa, ne voivat vaikeuttaa paranemista.

Mikäli verenvuotoa ilmenee, voi ensiavuksi laittaa kaulalle jääpussin tai imeä jääpaloja.

Päivähoito, koulu

Sairasloma on 2 viikkoa. Kouluun / päivähoitoon voi mennä viikon kuluttua, mikäli vointi on hyvä. Leikattu lapsi tarvitsee aikuisen valvontaa viikon ajan.

 

24.2.2020 Redaktion_toimitus