Välikorvatulehdus on yleensä tulehduksen jälkitauti. Nenänielusta välikorvaan johtava korvatorvi turpoaa, mikä vaikeuttaa välikorvan ilmastointia ja sinne kertyy nestettä. Voimakkaan tulehduksen yhteydessä tärykalvo voi puhjeta, jolloin korvasta alkaa vuotaa nestettä. 

Oireet

Äkillinen korvatulehdus; kuulo heikkenee, korvassa tuntuu painetta ja kipua.

Sekretorinen otiitti; ”liimakorva”, välikorvan ilmapitoinen ontelo täyttyy limaisella eritteellä. Tämä voi olla seurausta huonosti parantuneesta välikorvatulehduksesta tai nenänielun kautta tapahtuvan välikorvan ilmastoinnin häiriöstä. Tärykalvon normaali värinäliike estyy ääniaallon kohdatessa tärykalvon kun välikorva on täyttynyt eritteellä. Tästä johtuen oireena on usein tukkoisuuden tunne korvassa ja alentunut kuulo.

Hoito

Hoito riippuu siitä, kuinka vaikea tulehdus on ja kuinka herkästi ja usein vaiva uusii. Korvatulehdusta hoidetaan yleensä antibiootilla ja kipulääkkeillä. Tarvittaessa voi tärykalvon puhkaista, jotta välikorvan erite saadaan imettyä pois. Mikäli vaivat ovat vaikeita, pitkäkestoisia ja toistuvia, voidaan tärykalvoon laittaa putki.

Kotihoito

Korvaan ei saa päästää vettä, jos tärykalvo on puhkaistu tai on laitettu putki. Veden mukana tulehtuneeseen ihoon voi päästä bakteereja.  Peseytyessä, saunoessa tai uidessa tulee korva suojata korvatulpalla, joita voi ostaa apteekista.

16.3.2020 Redaktion_toimitus