Pienessä leikkauksessa valtimo- ja laskimosuonen välille tehdään avanne, ciminofisteli, jota tarvitaan hemodialyysihoidossa. Yleensä se tehdään ranteen tai kyynärtaipeen alueelle.

Fistelin kautta kulkevasta verenvirtauksesta johtuen leikkausalueella tuntuu ja kuuluu syke ja niinsanottu ”sirinä”.

Hoito-ohje leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen käsi voi olla arka ja turvoksissa, mutta se on normaalia ja menee aikanaan ohi. Turvotuksen laskemiseksi voit pitää kättä kohoasennossa esimerkiksi laittamalla tyynyn käden alle istuessasi ja maatessasi. Särkyyn voit ottaa kipulääkettä tarvittaessa esimerkiksi panadol 500 milligrammaa (paracetamol).

Leikkaushaava pidetään kuivana ja puhtaana. Huomioi mahdolliset haavatulehduksen merkit, kuten punotus, turvotus, eritys ja kuume.

Fisteli voidaan ottaa käyttöön aikaisintaan kolmen viikon kuluttua leikkauksesta.

Yleisiä ohjeita

Huolehdi puhtaudesta. Pese fistelikäsi aina ennen kuin tulet dialyysihoitoon.

Huolehdi fistelikäden ihon kunnosta. Rasvaa ja kuivaa ihoa ja huomioi mahdolliset ihoärsytykset, kuten ihottumat, naarmut ja haavaumat. Kysy neuvoa hoitajilta sopivista rasvoista.

Huomioi, että verenvuoto pistokohdista on kunnolla loppunut ennen kuin lähdet dialyysistä. Laastarit tai siderullan, jotka laitetaan dialyysin jälkeen, voi ottaa pois muutaman tunnin kuluttua.

Jos verenvuoto alkaa, kun olet jo lähtenyt dialyysistä, paina vuotokohtaa sormella pistokohdasta ja pidä kättä kohoasennossa kunnes vuoto lakkaa.

Vältä kaikkea puristusta fistelin alueella, kuten esim. kiristävää hihansuuta, kelloa, kauppakassin kantamista käsivarrella tai nukkumista fistelikäden päällä.

Tarkista päivittän, että tunnet fistelissä sykkeen ja ”sirinän”. Jos fistelikädessä tapahtuu muutoksia, sirinä lakkaa, käsi turpoaa tai siihen tulee kovaa kipua ota yhteys sairaalaan.

Fisteliä käytetään ainoastaan dialyysihoidossa. Fistelikädestä ei saa:

  • ottaa verikokeita
  • mitata verenpainetta
  • laittaa laskimokanyylia

Ota yhteys dialyysiosastoon, jos sinulla on ongelmia fistelikäden kanssa.

28.1.2021 Dialyysiosasto