Parkinsonin tauti on krooninen, yleensä hitaasti etenevä keskushermoston sairaus. Tauti johtuu aivojen tietyllä alueella olevien hermosolujen hitaasta tuhoutumisesta, mikä johtaa näiden hermosolujen valmistaman dopamiinin vähenemiseen ja puutteeseen. Dopamiini on ns. välittäjäaine, jonka avulla voidaan siirtää tietoa hermosolusta toiseen. Dopamiinin puute aiheuttaa "tietokatkoksia" aivojen niissä osissa, jotka säätelevät liikkeitä ja lihasten toimintaa.

Sairauden oireita ovat lepovapina, lihasjäykkyys, hidasliikkeisyys, vaikeus liikkeiden aloittamiseen, tasapainovaikeudet sekä ilmeikkyyden väheneminen kasvoissa. Taudin kulku on hyvin erilainen, sairautta ei voi parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Oireissa saattaa olla hyvinkin paljon vaihtelua päivän mittaan, ja eri päivät voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Tauti ei ole periytyvä.

Lääkehoito on edelleen parkinson-potilaan ensisijainen hoito. Lääkitys on suunniteltu jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Kirurginen hoito on hyvä vaihtoehto niille potilaille, joiden oireita lääkehoito ei riittävästi lievitä tai joille lääkityksestä aiheutuu paljon sivuvaikutuksia. Myös kuntoutus on tärkeä osa parkinson-potilaan hoitoa.

15.4.2021 keuhkopoliklinikka 3