Reumasairauksia ovat lihasten, luuston, sidekudosten ja verisuonten tulehdussairaudet; nivelten ja selkärangan tulehdukselliset ja degeneratiiviset (kuluma-) sairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinten aineenvaihduntahäiriöt.

Suurin osa näistä sairauksista on diagnosoitavissa ja hoidettavissa perusterveydenhuollossa.

Reumatologian klinikka keskittyy niihin potilasryhmiin, joiden hoidossa reumatologisella erityisosaamisella saavutetaan alueen väestölle suurin terveyshyöty. Reumaklinikan voimavarat eivät riitä degeneratiivisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien tai tuki- ja liikuntaelinperäisen kivun (ellei siihen liity tulehdusmuutoksia) hoitoon.

Suurimmat reumaklinikan hoidossa olevat potilasryhmät ovat:

1. nivelreumaa ja muita pitkittyneitä nivel- tai nikamatulehdusta sairastavat

2. sidekudostautia sairastavat

3. verisuonitulehdusta sairastavat

Potilas tapaa käynnillään reumasairauksiin perehtynyneen lääkärin sekä hoitajan, joka ohjaa sairaudesta ja siihen liittyvästä itsehoidosta. Tarvittaessa on mahdollisuus tavata myös muita moniammatillisen työryhmän jäseniä.

Reumapoliklinikan hoitotiimiin kuuluvat lääkärin ja reumahoitajan lisäksi toiminta- ja fysioterapeutit sekä reumakuntoutusohjaaja. Reumapoliklinikka toimii kiinteässä yhteistyössä muiden tuki- ja liikuntaelimistöä hoitavien erikoisalojen ortopedian ja fysiatrian kanssa.

9.12.2015 VKSadmin