Ikärappeumalla eli makuladegeneraatiolla tarkoitetaan verkkokalvon keskeisimmän osan eli maculan sairautta. Macula on se alue verkkokalvosta, joka vastaa tarkasta näöstä ja suurimmasta osasta värinäköä.

Silmänpohjan ikärappeuman aiheuttajaa ei tarkkaan tunneta, mutta lukuisia riskitekijöitä on tiedossa. Ikärappeuman oireita on esimerkiksi näön heikkeneminen, suorien viivojen vääristyminen, kirjainten katoaminen sanoista, värien näkemisen häiriintyminen ja keskelle näkökenttää ilmestyvä harmaa alue. Silmänpohjan ikärappeumaa on kahdenlaista: kuivaa ja kosteaa. Molemmissa keskeinen näkö vaurioituu. Noin 80-90 prosentilla ikärappeumaa sairastavista tauti on lievempää, kuivaa muotoa. Siihen ei pääsääntöisesti tunneta hoitoa.

Kostea ikärappeuma kehittyy yleensä hyvin nopeasti, jopa muutamassa viikossa voi näkö heikentyä. Kostean ikärappeuman hoidolla pyritään säilyttämään näkökyky pysäyttämällä taudin eteneminen tai hidastamalla sitä. Jo tapahtuneita muutoksia ei voida korjata ja siksi on tärkeää, että kostea ikärappeuma todetaan ja hoidetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

19.10.2021 silmäyksikkö