On tärkeää tuntea normaalit reaktiot, joita saattaa esiintyä suuonteloon kohdistuneen kirurgisen toimenpiteen jälkeen.

Puudutus

Puudutus kestää yleensä n. 2-4 tuntia.

Verenvuoto

On normaalia, että haava tihkuttaa ensimmäisen vuorokauden aikana. Lisääntynyt verenvuoto on helpoin tyrehdyttää puremalla vuotoalueen kohdalle laitettua sideharsotaitosta n.30 minuuttia.

Kipu

Puudutuksen lakatessa voi tuntua kipua, joka yleensä on voimakkainta ensimmäisten tuntien aikana.Särkylääkkeitä voi ottaa lääkärin ohjeen mukaan.

Turvotus

Turvotuksen vähentämiseksi voi poskella pitää kylmäpussia. Suussa ja kasvoilla esiintyvä turvotus on voimakkaimmillaan 2-3 päivää ja häviää yleensä noin viikon kuluessa

Mustelma

Joskus kasvoilla esiintyy leikkauksen jälkeen mustelma, joka häviää muutamassa viiikossa.

Suun avaaminen

Puremalihakset saattavat tuntua jäykiltä leikkauksen jälkeen, mikä vaikeuttaa suun avaamista. Jäykkyys häviää yleensä ilman hoitoa

Kuumeilu

Lämmön nousua voi esiintyä parina päivänä toimenpiteen jälkeen.

Syöminen

Voit syödä kun puudutus on hävinnyt. Vältä kuumia juomia ja ruokia leikkauspäivänä. Ensimmäisinä päivinä ruuan on hyvä olla pehmeää. Huuhtele varovasti suuta vedellä ruuan jälkeen.

Hampaiden pesu

On tärkeää, että suu on puhdas leikkauksen jälkeen. Hampaat voi harjata tavalliseen tapaan, mutta ilman hammastahnaa kaksi päivää. Älä kuitenkaan harjaa leikkausaluetta. Klorheksidin suuvesi (esim, Oral-B,corsodyl) voi käyttää erillisen ohjeen mukaan.

Tupakointi ja nuuskan käyttö

Tupakointi ja nuuskaaminen saattaa haitata/hidastaa haavan normaalia paranemista lisäämällä tulehdusriskiä. Tupakointia ja nuuskan käyttöä tulee välttää muutama päivä leikkauksen jälkeen.

Liikunta

Leikkauspäivänä on vältettävä ruumiillisesti raskasta työtä.

Ompeleet

Ompeleet sulavat itsestään erillistä ompeleenpoistoaikaa ei yleensä tarvita.

Mikäli leikkauksen jälkeen esiintyy oireita, jotka poikkeavat edellä kuvatuista, on otettava yhteyttä suu- ja leukakirurgian poliklinikalle, omaan tai päivystävään hammaslääkäriin.

2.12.2015 VKSadmin