Sepelvaltimoiden painemittauksen avulla nähdään ahtauman vaikeusaste ja tämän jälkeen voidaan arvioida jatkotoimenpiteet.

 

Ota yhteyttä sydänasemalle jos:

  • Olet aikaisemmin saanut varjoainereaktion tai sinulla on jodiallergia.
  • Sinulla on kuumetta tai influenssa. Lievä nuhaisuus ei estä tutkimusta.
  • Olet raskaana. Tämän varmistamiseksi teemme kaikille tähän toimenpiteeseen tuleville alle 50-vuotiaille naisille raskaustestin (verikoe).

 

Tutkimuspäivän aamuna saat syödä kevyen aamiaisen, esim. puuroa tai jogurttia (ei voileipää tai hedelmiä). Saat myös juoda kahvia tai teetä. Ota aamulääkkeesi tavalliseen tapaan jos muuta ei ole määrätty. Mikäli sinulla oli lääkkeitä tauolla ennen koronaariangiografiaa, samat lääkkeeet ovat myös tauolla ennen FFR-tutkimusta. Jos käytät Omega-valmisteita, tauota ne viisi päivää ennen toimenpidettä.

 

Mikäli käytät insuliinikynää, astmainhalaattoria tai silmätippoja, pyydämme sinua ottamaan ne mukaasi sairaalaan. Muut reseptilääkkeet saat sairaalassa.

 

Tutkimuksen kulku:

Paikallispuudutuksen jälkeen laitetaan kanyyli joko nivus- tai rannevaltimoon. Tämän jälkeen katetri kuljetetaan kanyylin kautta sepelvaltimon suulle ja sen läpi viedään FFR-katetri tutkittavaan sepelvaltimoon. Tutkimus on kivuton ja tulos katsotaan ja analysoidaan heti.

 

Kotiutus:

Kotiutuminen tapahtuu samana päivänä tai seuraavana päivänä. Tutkimuksen jälkeen et saa itse ajaa autolla kotiin. Pyydettäessä saat edestakaisen matkatodistuksen.

 

Jatkohoito:

Jos tutkimus on tehty nivusen kautta, on toimenpiteen jälkeen kotona noin viiden vuorokauden ajan syytä välttää raskaiden taakkojen nostamista, pyöräilyä, uintia, kuumia löylyjä saunassa ja kuumia kylpyjä. Jos tutkimus on tehty ranteen kautta, riittää yllä olevan välttäminen seuraavaan päivään. Jos pistokohdassa esiintyy jälkivaivoja, ota yhteys sydänasemalle.

20.8.2020 Sydänasema