Tutkimuksen tarkoitus:

IVUS = tutkitaan  sepelvaltimoita sisäpuolelta ultraäänen avulla, mikäli varjoainekuvaus (koronaariangiografia) ei anna tarpeeksi informaatiota ahtaumasta.

  

Ennen tutkimusta:

Lievä nuhaisuus ei estä tutkimusta mutta kuumeen ja/tai yskän tai kovan flunssan iskiessä juuri ennen tutkimuspäivää ilmoita asiasta sydänasemalle, puh. (06) 213 2623.

Mikäli olet aikaisemmin saanut varjoainereaktion tai sinulla on jodiallergia, ota silloin yhteyttä sydänasemalle.

  

Valmistelut kotona:

Tutkimuspäivän aamuna saat syödä kevyen aamiaisen, esim. puuroa, viiliä, velliä, jogurttia (ei voileipää tai hedelmiä). Saat myös juoda kahvia  tai teetä. Ota aamulääkkeesi tavalliseen tapaan, jos muuta ei ole määrätty. Mikäli sinulla oli lääkkeitä tauolla ennen koronaariangiografiaa, samat lääkkeeet ovat tauolla myös ennen IVUS-tutkimusta.

Jos käytät Omega-valmisteita, tauota ne viisi päivää ennen tutkimusta.

 

Tutkimuksen kulku:

Paikallispuudutuksen jälkeen laitetaan kanyyli joko nivus- tai rannevaltimoon. Tämän jälkeen katetri kuljetetaan kanyylin kautta sepelvaltimon suulle ja sen läpi viedään IVUS-katetri tutkittavaan sepelvaltimoon. Tutkimus on kivuton ja tulos katsotaan ja analysoidaan heti.

 

Kotiutus:

Mikäli IVUS-tutkimuksen jälkeen tehdään heti pallolaajennus, jäät yöksi sairaalaan. Muussa tapauksessa pääset kotiin yleensä jo samana iltapäivänä tai iltana.

 

Tutkimuksen jälkeen et saa itse ajaa autolla kotiin.

Pyydettäessä saat edestakaisen matkatodistuksen.

 

Jatkohoito:

Jos tutkimus on tehty nivusen kautta,on toimenpiteen jälkeen kotona noin viiden vuorokauden ajan syytä välttää raskaiden taakkojen nostamista, pyöräilyä, uintia, kuumia löylyjä saunassa ja kuumia kylpyjä. Jos tutkimus on tehty ranteen kautta, riittää ylläolevan välttäminen seuraavaan päivään. Jos pistokohdassa esiintyy jälkivaivoja, ota yhteys sydänasemalle.

2.12.2015 VKSadmin