Sepelvaltimoiden varjoainetutkimuksen (koronaariangiografian) tarkoituksena on röntgenläpivalaisun avulla tutkia sydämen sepelvaltimot.

 

Tutkimuspäivän aamuna saat kotona syödä kevyen aamiaisen, esim. puuroa tai jogurttia (ei voileipää tai hedelmiä). Saat myös juoda kahvia tai teetä. Ota aamulääkkeesi, jos muuta ei ole määrätty.

 

Ota yhteyttä sydänasemalle jos:

  • Olet aikaisemmin saanut varjoainereaktion tai sinulla on jodiallergia.
  • Sinulla on kuumetta tai influenssa. Lievä nuhaisuus ei estä tutkimusta.
  • Olet raskaana. Tämän varmistamiseksi teemme kaikille tähän toimenpiteeseen tuleville alle 50-vuotiaille naisille raskaustestin (verikoe).

 

Tutkimuksen kulku:

Tutkimus tehdään paikallispuudutuksessa joko ranne- tai nivusvaltimon kautta. Suonet kuvataan jodipitoisen varjoaineen avulla. Tutkimus on paikallispuudutusta lukuun ottamatta lähes kivuton. Angiografian jälkeen lääkäri antaa arvionsa suositeltavasta hoitotavasta: lääkehoito, pallolaajennus tai sydänleikkaus. Pallolaajennus tehdään tavallisesti heti varjoainekuvauksen jälkeen. Jälkikäteen voi ilmaantua joitakin pienempiä vaivoja, kuten vähäistä verenvuotoa pistoskohdasta, mutta vakavia komplikaatioita esiintyy äärimmäisen harvoin.

                    

Kotiutuminen:

Kotiutuminen tapahtuu samana päivänä tai seuraavana päivänä. Mikäli kotiudut toimenpidepäivänä, olisi hyvä, jos luonasi olisi omainen tai seuralainen illalla/yöllä. Tutkimuksen jälkeen et saa itse ajaa autolla kotiin. Sairaslomaa kirjoitetaan 2-7 päivää riippuen siitä, miten raskasta työtä teet.                    

 

Jatkohoito:

Jos tutkimus on tehty nivusen kautta, on toimenpiteen jälkeen syytä välttää kotona noin viiden vuorokauden ajan raskaiden taakkojen nostamista, pyöräilyä, uintia, kuumia löylyjä saunassa ja kuumia kylpyjä. Jos tutkimus on tehty ranteen kautta, riittää yllä olevan välttäminen seuraavaan päivään saakka. Jos pistokohdassa esiintyy jälkivaivoja, ota yhteys sydänasemalle.

 

Lääketauot:

Aspiriinilääke (Primaspan, Aspirin, Aspirin Cardio tai Disperin) on tärkeä sepelvaltimotautilääke ja sitä ei saa jättää tauolle ennen tätä tutkimusta. Ota yhteyttä sydänasemalle, jos et käytä aspiriinilääkettä!

 

Ota yhteys sydänasemalle, jos käytät Marevania, Pradaxaa, Xareltoa, Eliquista tai Lixianaa!

 

  • Nesteenpoistolääkkeet (esim. Furesis, Diurex, Spiresis): pidä tauko tutkimuspäivänä.
  • Tulehduskipulääkkeet (esim. Burana, Arcoxia, Ibuprofen): mikäli mahdollista, tauota kolme päivää ennen tutkimusta (ainakin tutkimuspäivä).
  • Omega-valmisteet: tauota viisi päivää ennen toimenpidettä.
  • Diabeteslääkkeet, jotka sisältävät metformiinia (esim. Metforem, Diformin, Glucophage): pidä tauko tutkimuspäivänä ja tutkimuksen jälkeisenä päivänä. Tarvittaessa lääketauon kesto on jopa kolme päivää. Saat erilliset ohjeet kotiutumisvaiheessa.

 

Diabeetikot, jotka käyttävät insuliinipumppua ja/tai glukoosisensoreita: Tutkimus/toimenpiteet, joissa käytetään röntgensäteitä saattavat häiritä pumpun/sensoreiden toimintaa. Siksi sinun tulee kytkeä pumppu ja sensorit pois toiminnasta ja ottaa käyttöön insuliinikyniin perustuva varajärjestelmäsi ennen tutkimusta/toimenpidettä. Aloita varajärjestelmäsi käyttö viimeistään tutkimus-/toimenpidepäivän aamuna ja jatka käyttöä koko tutkimuspäivä. Sen jälken voit palata tavalliseen pumppuhoitoosi. Tarvittaessa ota yhteyttä Vaasan keskussairaalan vastaavaan diabeteshoitajaan.

 

Mikäli käytät insuliinikynää, astmainhalaattoria tai silmätippoja, pyydämme sinua ottamaan ne mukaasi sairaalaan. Muut reseptilääkkeet saat sairaalassa.

20.8.2020 Sydänasema