Sepelvaltimoiden varjoainetutkimuksen (koronaariangiografian) tarkoituksena on röntgenläpivalaisun avulla tutkia sydämen sepelvaltimot. Tutkimuspäivän aamuna saa kotona syödä kevyen aamiaisen, esim. puuroa tai jogurttia (ei voileipää tai hedelmiä) sekä juoda kahvia tai teetä. Aamulääkkeet tulee ottaa,  jos muuta ei ole määrätty. 

 

Sydänasemaan tulee ottaa yhteyttä jos:

  • Tutkittava on aikaisemmin saanut varjoainereaktion tai tutkittavalla on jodiallergia.
  • Tutkittavalla on kuumetta tai influenssa. Lievä nuhaisuus ei estä tutkimusta.

 

Tutkimuksen kulku:

Tutkimus tehdään paikallispuudutuksessa joko ranne- tai nivusvaltimon kautta. Suonet kuvataan jodipitoisen varjoaineen avulla. Tutkimus on paikallispuudutusta lukuun ottamatta lähes kivuton. Angiografian jälkeen lääkäri antaa arvionsa suositeltavasta hoitotavasta: lääkehoito, pallolaajennus tai sydänleikkaus. Pallolaajennus tehdään tavallisesti heti varjoainekuvauksen jälkeen. Jälkikäteen voi ilmaantua joitakin pienempiä vaivoja, kuten vähäistä verenvuotoa pistoskohdasta, mutta vakavia komplikaatioita esiintyy äärimmäisen harvoin.

                     

Kotiutuminen:

Kotiutuminen tapahtuu samana päivänä tai seuraavana päivänä. Mikäli kotiutuminen tapahtuu toimenpidepäivänä, olisi hyvä, jos tutkittavan luona olisi omainen tai seuralainen illalla/yöllä. Tutkimuksen jälkeen ei saa itse ajaa autolla kotiin. Sairaslomaa kirjoitetaan 2-7 päivää riippuen siitä, miten raskasta työtä teet.                    

 

Jatkohoito:

Jos tutkimus on tehty nivusen kautta, on toimenpiteen jälkeen syytä välttää kotona noin viiden vuorokauden ajan raskaiden taakkojen nostamista, pyöräilyä, uintia, kuumia löylyjä saunassa ja kuumia kylpyjä. Jos tutkimus on tehty ranteen kautta, riittää yllä olevan välttäminen seuraavaan päivään saakka. Jos pistokohdassa esiintyy jälkivaivoja, on otettava yhteyttä sydänasemalle.

 

Lääketauot:

Aspiriinilääke (Primaspan, Aspirin, Aspirin Cardio tai Disperin) on tärkeä sepelvaltimotautilääke ja sitä ei saa jättää tauolle ennen tätä tutkimusta. Sydänasemaan on otettava yhteyttä, mikäli tutkittavalla ei ole aspiriinilääke käytössä.

 

Sydänasemaan tulee ottaa yhteyttä, jos tutkittavalla on käytössä Marevan, Pradaxa, Xarelto, Eliquis tai Lixiana!

 

  • Nesteenpoistolääkkeet (esim. Furesis, Diurex, Spiresis): tauotettava tutkimuspäivänä.
  • Tulehduskipulääkkeet (esim. Burana, Arcoxia, Ibuprofen): mikäli mahdollista, tauotettava kolme päivää ennen tutkimusta (ainakin tutkimuspäivä).
  • Omega-valmisteet: tauotettava viisi päivää ennen toimenpidettä.
  • Diabeteslääkkeet, jotka sisältävät metformiinia (esim. Metforem, Diformin, Glucophage): tauotettava tutkimuspäivänä ja tutkimuksen jälkeisenä päivänä. Tarvittaessa lääketauon kesto on jopa kolme päivää. Erilliset ohjeet saa kotiutumisvaiheessa.

 

Diabeetikot, jotka käyttävät insuliinipumppua ja/tai glukoosisensoreita: Tutkimus/toimenpiteet, joissa käytetään röntgensäteitä saattavat häiritä pumpun/sensoreiden toimintaa. Siksi pumppu ja sensorit tulee kytkeä pois toiminnasta ja ottaa käyttöön insuliinikyniin perustuva varajärjestelmäsi ennen tutkimusta/toimenpidettä. Varajärjestelmän käyttö on aloitettava viimeistään tutkimus-/toimenpidepäivän aamuna ja jatkettava käyttöä koko tutkimuspäivä.  Sen jälken voi palata tavalliseen pumppuhoitoon. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä Vaasan keskussairaalan vastaavaan diabeteshoitajaan.

 

Insuliinikynä, astmainhalaattori ja silmätipat tulee ottaa mukaan sairaalaan, muut reseptilääkkeet saa sairaalasta.

29.11.2019 Sydänasema