Toimenpiteen tarkoitus

Toimenpiteellä hoidetaan laskimosairautta. Pintalaskimoiden vajaatoiminnan perushoitona on turvotusta estävä, lääkinnällinen, paineluokiteltu, pohjepituinen hoitosukka. Hoitotoimenpide on aiheellinen, jos sukkahoidosta ei ole riittävää apua tai tilanne muutoin vaatii toimenpiteitä.

Vaahtoruiskutushoito on tehokas paikallisten kohjujen hävittämisessä ja se on nykyisin ensisijainen hoito. Myös pienten ja keskikokoisten pinnallisten laskimorunkojen vajaatoiminnan hoidon tulos on hyvä ja verrattavissa perinteisen leikkauksen tuloksiin. Yleensä myös aiemman leikkauksen jälkeen syntyneet uusintakohjut soveltuvat vaahtoruiskutushoitoon.

Valmistautuminen

Hankkikaa hyvissä ajoin ennen toimenpidettä reisipituinen kompressioluokka 2 lääkinnällinen hoitosukka joka on mitoitettu teidän jalkaan sopivaksi. Jos toimenpide on suunniteltu molempiin jalkoihin sukkia tarvitaan kaksi. Joskus hoito voidaan tehdä molempiin jalkoihin yhtä aikaa.

Hoitoon tullessanne pukeutukaa väljiin vaatteisiin, koska hoidettuun jalkaan laitetaan sidoksia ja tukisukka.

Toimenpide ei vaadi erityisiä valmisteluja. Saatte syödä ja juoda normaalisti ennen toimenpidettä. Toimenpidepäivän aamuna on hyvä käydä suihkussa, mutta ihon kosteusvoiteita tulee välttää.

Toimenpiteen kulku

Suonikohjujen ruiskutushoidossa (skleroterapia) laajentuneeseen vialliseen laskimoon ruiskutetaan suonta tukkivaa ainetta. Kohjuinen suoni arpeutuu pois ja veri ohjautuu terveisiin suoniin korjaten näin laskimoiden vajaatoiminnan.

Toimenpiteessä pistetään neula tai laskimokanyyli haluttuun suoneen. Vaahdon leviämistä seurataan ultraäänianturilla. Pistosten määrä riippuu käytettävän aineen vahvuudesta ja laskimovian laajuudesta. Injektion yhteydessä jalka on kohoasennossa ja potilaan tulee liikutella jalkaterään vaahdon ohjaamiseksi. Ruiskutuksen jälkeen jalkaan laitetaan pehmustettu sidos ja reisipituinen hoitosukka.

Ultraääniohjattu vaahtoruiskutushoito on lähes kivuton toimenpide. Se tuntuu vain neulanpiston verran, eikä mitään oheislääkitystä yleensä tarvita.

Jälkihoito

Heti toimenpiteen jälkeen Teitä pyydetään kävelemään sairaalan tiloissa noin 20 minuutin ajan. Mikäli vointinne on hyvä, pääsette tämän jälkeen kotiin tai takaisin töihin. Sairauslomaa ei yleensä tarvita.

Toimenpiteenjälkeinen tukisukkahoito on tärkeä osa vaahtoruiskutushoidon onnistumista. Toimenpiteen aikana laitettua sidosta ja sukkaa tulisi pitää jalassa viiden (5) vuorokauden ajan yötä päivää. Sukan voi poistaa 2 vuorokauden kuluttua hetkeksi peseytymistä varten. Sen jälkeen riittää pelkkä hoitosukka päivisin 9 vuorokauden ajan eli yhteensä sukkaa käytetään 2 viikkoa.

Vaahtoruiskutushoidon jälkeen on hyvä liikkua paljon. Saunomisen ja raskaamman ”hikiliikunnan” voitte aloittaa, kun sukkahoito on loppunut ja toimenpiteenjälkeinen arkuus ja mahdollinen turvotus on laskenut. Pitkiä lentomatkoja ei suositella kahteen viikkoon toimenpiteen jälkeen. Kontrolliaika sovitaan noin kuukauden päähän toimenpiteestä.

Huomioitavaa

Tärkeimpiä vasta-aiheita hoidolle ovat erittäin suurikokoinen laskimo, potilaan liikkumattomuus ja vaikea ylipaino. Hoitoa ei myöskään suositella, jos Teillä on todettu sydämen väliseinässä reikä tai olette sairastanut syvän laskimoveritulpan tai keuhkoveritulpan. Hoidon kannalta on myös merkitystä, jos Teillä tai suvussanne on esiintynyt laboratoriokokein todettua lisääntynyttä veren hyytymisalttiutta tai hyytymishäiriöitä. Vaahtoruiskutushoitoa ei suositella raskauden tai imetyksen aikana.

Pyydämme Teitä kertomaan mahdolliset allergiat hoitohenkilökunnalle ennen hoitoa, etenkin jos olette allerginen puudutusaineille, kipulääkkeille tai muille lääkeaineille.

Yhteystiedot

Kirurgian poliklinikka, puh. 06 213 1534, maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 14.30-15.

Vaahtoruiskutushoidon onnistuminen ja mahdolliset ongelmat

Lääketieteellisiin toimenpiteisiin liittyy aina jälkiseuraamusten riski. Pinnallisen laskimovajaatoiminnan vuoksi tehtävään ultraääniohjattuun vaahtoruiskutushoitoon liittyy vakavia komplikaatioita kuitenkin erittäin harvoin ja toimenpiteen on yleensä katsottu olevan perinteistä leikkausta turvallisempi.

Isoissa kansainvälisissä tutkimuksissa 80 - 90 % hoidetuista pinnallisista laskimorungoista jää pysyvästi kiinni ja arpeutuu pois vaahtoruiskutuksen jälkeen. Osalla potilaista hoidettu laskimo siis aukeaa uudelleen, mutta tällöin vajaatoiminta on lievempi, eikä aina tarvitse mitään hoitoa. Laskimon uusintakäsittely vaahtoruiskutuksella on toki mahdollista ja useimmiten tuloksellista. Suonikohjutauti­taipumuksen vuoksi saattaa tulevaisuudessa syntyä uusia kohjuja tällä hetkellä terveisiin laskimoihin.

Välitön haittavaikutus on hoidetun suonen lievä tulehdusreaktio (tromboflebiitti), joka liittyy laskimon tukkeutumiseen ja ilmenee hoidetun alueen punoituksena ja arkuutena. Tilanne rauhoittuu yleensä itsestään 1 - 2 kuukauden aikana. Voitte tarvittaessa käyttää oireisiin tavallisia kipulääkkeitä. Jos oireet ovat voimakkaat, niitä voidaan lievittää tyhjentämällä paikallispuudutuksessa neulalla patoutunut veri pois suonesta. Tulehdusreaktion myötä saattaa iholle ilmaantua tummumista (pigmentaatio), joka yleensä häviää noin vuoden kuluttua hoidosta. Voimakkaissa pigmentaatioreaktioissa osa muutoksista voi jäädä pysyviksi. Tulehdus- ja pigmentaatioreaktion riski on kohonnut, jos hoidettava laskimo on pinnallinen ja suurikokoinen.

Vakavat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Kansainvälisessä kirjallisuudessa harvoin esitettyjä haittavaikutuksia ovat allerginen reaktio, ruiskutuskohdan haavauma, syvä laskimoveritulppa, keuhkoveritulppa, ruiskutuksen jälkeinen näkö- ja aivoverenkierron häiriö. Haittavaikutusten minimoimiseksi hoito suoritetaan vaiheittain ja jokaisella hoitokerralla käytetään mahdollisimman pieni vaahtomäärä.

Jos vaahtoruiskutushoidon jälkeen esiintyy edellä mainittuja oireita, pyydämme Teitä ottamaan yhteyttä kirurgian poliklinikkaan (yhteystiedot edellä) tai virka-ajan ulkopuolella päivystyspoliklinikkaan, puh. 06 213 1311.

26.2.2020 Redaktion_toimitus