Toimenpidepäivän aamuna saat syödä kotona kevyen aamiaisen, esim. puuroa, viiliä, jogurttia, velliä (ei voileipää tai hedelmiä). Saat myös juoda kahvia tai teetä. Ota aamulääkkeesi tavalliseen tapaan, jos muuta ei ole määrätty. Mikäli sinulla oli lääkkeitä tauolla ennen koronaariangiografiaa, samat lääkkeet ovat tauolla myös ennen pallolaajennusta.

Lievä nuhaisuus ei estä toimenpidettä, mutta kuumeen ja/tai yskän tai kovan flunssan iskiessä juuri ennen toimenpidepäivää ota yhteyttä sydänasemaan.

Toimenpiteen kulku:

Pallolaajennus tehdään samassa paikassa kuin sepelvaltimovarjoainekuvas (koronaariangiografia) ja toimenpiteenä se on suunnilleen samanlainen. Pallokatetri kuljetetaan nivustaipeeseen tai ranteeseen asetettavan kanyylin kautta sepelvaltimoahtaumaan. Kun katetri on ahtauman kohdalla, sen kärjessä oleva pallo täytetään, jolloin ahtauma laajenee. Verivirtaus estyy lyhyeksi ajaksi, mikä voi joskus aiheuttaa rintakipuja. Kun pallo hetken kuluttua tyhjennetään, kivut useimmiten häviävät.

Useimmissa tapauksissa asennetaan stentti (metallitukiverkko) verisuonen seinämään pitämään suoni laajentuneena. Stentin laiton yhteydessä aloitetaan lääkitys (Plavix tai Clopidogrel) estämään tukoksia stentissä. Lääkettä otetaan päivittäin lääkärin määräyksen mukaan.

Pallolaajennuksen jälkeen sinut viedään takaisin osastolle tai tarpeen mukaan sydänvalvontaosastolle. Mikäli toimenpide tehdään nivusen kautta, olet sänkypotilaana muutaman tunnin ajan toimenpiteen jälkeen.     

Kotiutus:

Kotiutus tapahtuu samana päivänä tai seuraavana päivänä. Mikäli kotiudut toimenpidepäivänä, olisi hyvä, jos luonasi olisi omainen tai seuralainen illalla/yöllä. Toimenpiteen takia ei saa itse ajaa autolla kotiin. Pyydettäessä saa edestakaisen matkatodistuksen. Sairasloma on lyhyt, korkeintaan yksi viikko riippuen työn rasittavuudesta.

Lääketauot:

Aspiriinilääkettä (Primaspan, Aspirin, Aspirin Cardio tai Disperin), tulee käyttää säännöllisesti 100 mg/vrk vähintään yhden viikon ajan ennen pallolaajennusta. Aspiriinilääkkeet ovat reseptivapaita ja niitä voi ostaa apteekista.

Ota yhteys sydänasemalle, jos käytät Marevania, Pradaxaa, Xareltoa, Eliquista tai Lixianaa!

  • Nesteenpoistolääkkeet (esim. Furesis, Diurex, Spiresis): pidä tauko tutkimuspäivänä.
  • Tulehduskipulääkkeet (esim. Burana, Arcoxia, Ibuprofen): mikäli mahdollista, tauota kolme päivää ennen tutkimusta (ainakin tutkimuspäivä).
  • Omega-valmisteet: tauota viisi päivää ennen toimenpidettä.
  • Diabeteslääkkeet, jotka sisältävät metformiinia (esim. Metforem, Diformin, Glucophage): pidä tauko tutkimuspäivänä ja tutkimuksen jälkeisenä päivänä. Tarvittaessa lääketauon kesto on jopa kolme päivää. Saat erilliset ohjeet kotiutumisvaiheessa.

Diabeetikot, jotka käyttävät insuliinipumppua ja/tai glukoosisensoreita: Tutkimus/toimenpiteet, joissa käytetään röntgensäteitä saattavat häiritä pumpun/sensoreiden toimintaa. Siksi sinun tulee kytkeä pumppu ja sensorit pois toiminnasta ja ottaa käyttöön insuliinikyniin perustuva varajärjestelmäsi ennen tutkimusta/toimenpidettä. Aloita varajärjestelmäsi käyttö viimeistään tutkimus-/toimenpidepäivän aamuna ja jatka käyttöä koko tutkimuspäivä. Sen jälken voit palata tavalliseen pumppuhoitoosi. Tarvittaessa ota yhteyttä Vaasan keskussairaalan vastaavaan diabeteshoitajaan.

Mikäli käytät insuliinikynää, astmainhalaattoria tai silmätippoja, pyydämme sinua ottamaan ne mukaasi sairaalaan. Muut reseptilääkkeet saat sairaalassa.

20.8.2020 Sydänasema