Tutkimuksen ja hoidon tarkoitus

Munuaisten denervaation tarkoituksena on hoitaa korkeaa verenpainetta, jota ei ole saatu hoidettua lääkkeillä.

Korkea verenpaine on valtimosairauksien suurin riskitekijä. Hermojärjestelmä ja munuaiset ovat tärkeässä asemassa koskien verenpainetta. Vaikuttamalla munuaisvaltimoiden hermoratoihin (ablaatio) voidaan verenpainetta laskea huomattavasti. Vaikutus ei kuitenkaan tule heti, vaan pidemmän ajan kuluessa.

Ennen toimenpidettä

Toimenpidettä ei voida tehdä, mikäli olet raskaana, johtuen röntgensäteiden käytöstä.

Mahdollisen raskauden varmistamiseksi teemme raskaustestin (verikoe) kaikille tähän tutkimukseen tuleville fertiilissä iässä oleville naisille.

Mikäli olet aikaisemmin saanut varjoainereaktion tai sinulla on jodiallergia, ota yhteyttä sydänasemalle.

Lievä nuhaisuus ei estä tutkimusta mutta kuumeen ja/tai yskän tai kovan flunssan iskiessä juuri ennen tutkimuspäivää pyydetään sinua ilmoittamaan asiasta sydänasemalle.

Valmistelut ennen toimenpidettä

Et saa syödä etkä juoda edeltävänä iltana klo 22.00 jälkeen. Pieni vesimäärä lääkkeiden kanssa on luvallista ellei muuta ole ilmoitettu.

Jos käytät Omega-valmisteita, tauota ne viisi päivää ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen kulku:

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa nivusvaltimon kautta. Munuaisvaltimot kuvataan jodipitoisen varjoaineen avulla. Varsinaisen hoidon aikana useimmat potilaat tuntevat kipua, mutta tähän annetaan tehokas kivunlievitys.

Tutkimuksen jälkeen sinut siirretään vuodeosastolle. 

Kotiutus

  • Uloskirjaus tapahtuu seuraavana päivänä.
  • Tutkimuksen jälkeen et saa itse ajaa autolla kotiin.
  • Pyydettäessä saat edestakaisen matkatodistuksen.

Jatkohoito:

Toimenpiteen jälkeen on noin viiden vuorokauden ajan syytä välttää raskaiden taakkojen nostamista, pyöräilyä, uintia, kuumia löylyjä saunassa ja kuumia kylpyjä. Suihkussa saa käydä vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. 

Nivunen voi olla arka ja vähän punoittava jonkin aikaa ja voit tuntea vähän turvotusta pistoskohdan alueella joitakin viikkoja toimenpiteen jälkeen.

Jos pistokohdassa esiintyy jälkivaivoja, ota yhteys sydänasemalle.

26.2.2020 Redaktion_toimitus