Kardioversio eli sydämenrytminsiirto

Kardioversiota edeltävänä päivänä kotona

Otetaan verikokeet, sydänfilmi, keuhkokuva (jos se on vanhempi kun 3 kk) ja sen jälkeen tulet sisätautien poliklinikalle hoitajan vastaanotolle.

Jos sinulla on Digoxin-lääke käytössä:

Digoxin-lääkityksen on oltava tauolla päivää ennen kardioversiota sekä toimenpidepäivänä, kunnes kardioversio on tehty.

Muut lääkkeet tulee ottaa tavalliseen tapaan. Klo 24.00 jälkeen on oltava ravinnotta eli syömättä ja juomatta.

Toimenpidepäivänä

Sinun on oltava ravinnotta, kunnes kardioversio on tehty. Ei aamulääkkeitä.

Ota mukaasi kutsu, sairausvakuutuskortti ja Marevanikortti, jos käytät Marevania. Jos käytät Pradaxaa, Eliquista tai Xareltoa, haluamme tietää, miten olet ottanut sen lääkkeen ja mahdolliset reseptit.

Saapuessasi sairaalaan, tule suoraan sydänvalvontaosastolle (CCU), E-siipi kerros 2 (E2), missä henkilökunta ottaa sinut vastaan.

Sydänvalvontaosastolla

Osastolle saavuttuasi pukeudut potilasvaatteisiin. Sinut yhdistetään rintakehälle asetettavien elektrodien avulla jatkuvaan sydämen rytmin seurantaan. Käteen pistetään laskimokanyyli, minkä kautta lääkitys toimenpiteen aikana tapahtuu.

Kardioversio tehdään n. klo 9. Sen suorittaa sisätautilääkäri. Anestesialääkäri huolehtii nukutuksesta. Lääkkeen vaikutuksesta nukahdat hetkeksi, jolloin et tunne tai muista toimenpiteestä mitään. Herääminen kestää noin 5-15 minuuttia.

Toimenpiteen jälkeen tarkkailemme vointiasi sydänvalvontaosastolla vähintään 2 tuntia. Lääkitys jatkuu lääkärin ohjeiden mukaan.  

Et saa itse ajaa autoa, pyöräillä tai kävellä yksin kotiin johtuen annetusta nukutuslääkityksestä. Jonkun tulee olla luonasi muutamia tunteja kotiin palauttuasi.

2.12.2015 VKSadmin