Miksi tahdistin tarvitaan?

Tavallisin syy tahdistimen, pacemakerin, asentamiselle ovat usein ilmaantuvat huimaus- tai pyörtymiskohtaukset, jotka aiheutuvat pitkistä tauoista sydämen lyöntien välillä. Hidas pulssi voi aiheuttaa väsymystä ja hengenahdistusta. Ruumiillisen rasituksen yhteydessä jaksaminen heikkenee, koska pulssi ei nouse normaalisti. Tavallisimmat syyt hitaaseen pulssiin ovat johtoratahäiriöt, sydäninfarkti, rytmihäiriöt tai pulssiin vaikuttavat lääkkeet.

Tahdistin toimii ikään kuin sydämen ”sytytystulppana” ja estää liian pitkien taukojen syntymisen sydämen lyöntien välillä. Tahdistinsysteemin valinnasta riippuen, voi sydäntä stimuloivia elektrodeja olla yksi, kaksi tai kolme.

Tahdistinkojeessa on tahdistimen toimintaa ohjaava koneisto (pieni tietokone) sekä pitkäkestoinen patteri, jonka kesto vaihtelee 5-10 vuoteen.

Tahdistinkoje on tulitikkurasiaa pienempi ja painaa n. 20 g. Tahdistin on ohjelmoitu siten, että se toimii vain tarvittaessa. Kun pulssi laskee liian alas, antaa tahdistin elektrodien kautta sähköisiä impulsseja, jotka saavat aikaan sydämen supistumisen. 

On olemassa myös erikoistoiminnoilla varustettuja tahdistimia, jotka auttavat hyvin vakavissa sydämen rytmihäiriöissä (kammiotakykardia tai kammiovärinä) sähköshokkien avulla tai ylitahdistamalla. Tämä tahdistintyyppi on ns. sisäinen defibrillaattori (ICD). 

Vaikeaa sydämen vajaatoimintaa sairastavat potilaat voivat hyötyä biventrikulaarisesta (CRT) tahdistimesta. Tahdistin seuraa sydämen sähköimpulsseja ja huolehtii siitä, että kammiot supistuvat yhtä aikaa, jotta sydän pumppaisi verta tehokkaammin.

Toimenpiteen kulku:

Kanyyli laitetaan käteen, jonka kautta tiputetaan antibioottia ennaltaehkäisevästi sekä ennen toimenpidettä että sen jälkeen. Toimenpide tehdään sydänasemalla paikallispuudutuksessa. Toimenpide on pieni ja rasittaa potilasta yleensä vain vähän. Solisluun alapuolelle tehdään pieni, noin viisi senttimetriä pitkä ihoviilto, jonka kautta laskimoverisuonta pitkin ohjataan tahdistinelektrodi sydämen oikeaan eteiseen, oikeaan kammioon tai tarvittaessa molempiin. Sen jälkeen tahdistinkoje asennetaan ihon alle pieneen "taskuun", jonka jälkeen iho ommellaan. Tahdistin asetetaan pääsääntöisesti oikeakätiselle vasemmalle ja vasenkätiselle oikealle puolelle.

Toimenpiteen jälkeen olet sänkypotilaana kaksi tuntia. Tavalliset särkylääkkeet auttavat yleensä leikkaushaavan kipuihin, kun puudutuksen vaikutus alkaa mennä ohi.

Kotiutus: 

Pääset kotiin toimenpidettä seuraavana päivänä. Tahdistin kontrolloidaan ennen kotiinlähtöä.

Tahdistinkortti, johon on merkitty tärkeää tietoa tahdistimesta, annetaan sinulle sairaalassa. Pidä kortti aina mukanasi.

Haavan hoito: 

Toimenpiteessä käytetyt ompeleet ovat yleensä itsesulavia. Niitä ei tarvitse poistaa. Mikäli haava on suljettu poistettavin ompelein, ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua terveyskeskuksessa.

Vältä kiristävien ja hankaavien vaatteiden käyttöä, kunnes haava-alue on kunnnolla parantunut.

Kirurgiseen haavaan ei tulisi koskea 24 tuntiin leikkauksen jälkeen. Jos on vuotoa, lisätään haavataitoksia laastarin päälle. Haavasidos poistetaan 2 vuorokauden kuluttua. Haava jätetään ilman sidosta, jos haava ei eritä. Tahdistinaluetta suihkutetaan 2 vuorokauden kuluttua. Haava-alue kuivataan kevyesti taputellen puhtaalla pyyhkeellä. Haava-aluetta suihkutetaan päivittäin.

Saunaan saa mennä kahden viikon kuluttua tai kun haava-alue on kunnolla parantunut. Uinti on sallittua vasta neljän viikon kuluttua tahdistimen laitosta.

2.12.2015 VKSadmin