Seuraa kotona ihosi kuntoa tahdistimen kohdalla. Jos iho alkaa punoittaa, iholle tulee turvotusta, iho alkaa tuntua pingoittuneelta tai jos tahdistimen kohta alkaa aristaa, ota yhteyttä tahdistinhoitajaan. Ota myös yhteyttä, jos huomaat kotona samankaltaisia oireita kuin ennen tahdistimen laittoa.

Tahdistimen asennusta seuraavina 3-4 viikkona tulee välttää raskaita töitä ja nostoja sekä käden nostoa/venytystä toimenpiteen puoleisella kädellä, jotta estettäisiin elektrodien irtoaminen.  Kun elektrodit ovat kiinnittyneet kunnolla, voi liikkua vapaasti ja jatkaa täyttä, normaalia elämää.

 

Komplikaatiot

Tavallisimmat aikaiset komplikaatiot:

  • verenpurkauma tai mustelma leikkausalueella
  • elektrodi liikahtanut pois paikaltaan, jolloin tahdistin ei toimi
  • tahdistintaskun tulehdus

Tahdistin ei aiheuta rajoituksia mahdollisten muiden sairauksiesi lääkehoitoon. Kerro kuitenkin tahdistimestasi käydessäsi lääkärillä, hammaslääkärillä, fysikaalisessa tai kosmeettisessa hoidossa, jolloin sinulle voidaan valita sopivat hoitomuodot.

 

Tahdistimen seuranta ja mittaukset

Tahdistimen toimintaa seurataan säännöllisillä mittauksilla tahdistinvastaanotolla sisätautien poliklinikalla. Ensimmäinen mittaus tehdään yleensä kolmen kuukauden kuluttua ja sen jälkeen määräajoin, yleensä 1-2 vuoden välein.

Tahdistinvastaanotolla kontrolloidaan tavallisesti vain tahdistimen toiminta ja säädöt. Tahdistimen mittaus ja mahdollinen ohjelmointi kestää n. 15 - 30 minuuttia. Jos sinulla on muita hoidollisia ongelmia, esim. reseptien uusinta, voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai yksityislääkäriin.

 

Matkustaminen 

Voit matkustaa vapaasti. Lentokenttien metallinilmaisimet eivät vahingoita tahdistinta, mutta tahdistimessa oleva metalli saattaa saada aikaan ilmaisimen hälytyksen. Tämä voi väliaikaisesti vaikuttaa tahdistimeen kontrollin läpi kuljettaessa. Näytä siksi tahdistinkorttiasi etukäteen lentoaseman turvallisuushenkilökunnalle.

 

Sähköiset laitteet 

Sydämentahdistin on herkkä voimakkaille magneettisille ja sähköisille kentille. Auton moottorin sähkölaitteiden korjaaminen ei ole suositeltavaa. Voit kuitenkin ilman riskiä käyttää kaikkia arkielämään kuuluvia tavallisia, ehjiä,sähkölaitteita kuten mikroaaltouunia, lämpötyynyjä, kaukosäätimiä ja tietokoneita jne. Magneettikuvaus (MRI) tehdään vain todella tarpeellisissa tapauksissa ja kardiologia konsultoidaan aina ennen magneettikuvausta.

 

Matkapuhelimen käyttö

Matkapuhelin voi joissakin ääritilanteissa haitata ohimenevästi tahdistimen toimintaa ja se on siksi sijoitettava 20 cm:n päähän tahdistinlaitteesta. Säilytä puhelinta vyöllä tai käsilaukussa, ei rintataskussa. Puhuessasi pidä puhelinta tahdistimen vastakkaisella korvalla mahdollisten häiriöiden vähentämiseksi.

 

Yhteystiedot

Jos sinulle tulee tahdistimeen liittyviä ongelmia, tai olet epävarma jostakin siihen liittyvästä asiasta, voit mielellään ottaa yhteyttä tahdistinhoitajaan puhelinnumeroon (06) 213 6648. Tahdistinhoitajan puhelinajat ovat:

  • Maanantai–tiistai, torstai–perjantai: klo 8.30–9.15
  • Keskiviikko: klo 14–14.45
20.8.2020 Sydänasema