Vaasan keskussairaalassa (VKS) aloitettiin sydäninfarktipäivystys 4.11.2012.  VKS:ssa on mahdollista tehdä vuorokauden ympäri sydämen sepelvaltimoiden varjoainetutkimuksia (koronaariangiografia). Tarvittaessa samassa yhteydessä voidaan tehdä myös pallolaajennus (PCI), mikäli sydänsairauksiin erikoistunut lääkäri (kardiologi) katsoo sen tarpeelliseksi.

Sydäninfarktipotilaan on haettava apua välittömästi, jotta sydänlihasvauriot jäisivät mahdollisimman pieniksi. Turvallisimmin apua saa soittamalla ambulanssi (112) heti – ei siis odoteta seuraavaan aamuun tai viikonlopun yli. Ambulanssihenkilökunta ja terveyskeskukset ovat saaneet infarktipotilaiden hoito-ohjeet. On olemassa erityyppisiä sydäninfarkteja. Kaikki sydäninfarktit vaativat sairaalahoitoa,  ja osassa tapauksista nämä tulee hoitaa välittömästi pallolaajennuksella.

Soita välittömästi hätäkeskukseen (112), jos sinulla on seuraavia oireita

  • Voimakkaat rintakivut, jotka eivät mene ohi levossa. Rintakivut voivat tuntua keskellä rintaa tai rinnan vasemmalla puolella, mutta myös säteilevänä tunteena leukaperiin, olkapäihin tai selkäpuolelle lapaluiden kohdalla. Kivut voivat myös tuntua ylhäällä vatsanalueella tai rintalastan kohdalla.
  • Rintakivut eivät mene ohi, vaikka otat nitroa (joko kielen alle tai suihkeena) useita kertoja, erityisesti mikäli pikanitro on aikaisemmin auttanut.
  • Voimakas hengenahdistus, joka ei helpota levossa.
  • Kylmänhikisyys, voimattomuus ja jaksamattomuus ja/tai vasen käsivarsi puutuu (selviä rintakipuja ei välttämättä tarvitse olla).

Ambulanssihenkilökunta ottaa sydänfilmin (EKG), mikäli he epäilevät sydäninfarktia. EKG lähetetään sähköisesti päivystävälle kardiologille. Kardiologi tekee päätöksen mahdollisen päivystysluonteisen sepelvaltimotutkimuksen tekemisestä.

Ambulanssimatkan aikana henkilökunta voi antaa potilaalle esim. aspirinia ja muita vertaohentavia lääkkeitä, jotka kardiologi on puhelimessa määrännyt. He voivat lisäksi antaa lisähappea ja kipulääkettä helpottaakseen potilaan oloa. Näistä edellä mainituista syistä on parempi soittaa ambulanssi kuin hakeutua sairaalaan esimerkiksi omalla autolla.

Kun päätös päivystysluonteisesta toimenpiteestä on tehty, tavoitteena on saada mahdollisesti tukkeutunut sepelvaltimo auki kahden tunnin kuluessa.

Olemme kehittäneet toimintaamme niin, että tähän tavoitteeseen päästäisiin, mutta siksi sairaalaan on lähdettävä ambulanssilla niin pian kuin mahdollista.

Tarpeettomilta sydänlihasvaurioilta ja kärsimyksiltä voidaan välttyä, kun ymmärretään, että apua on haettava välittömästi.

Sydänasema 24.2.2016/gc/mav

6.3.2020 Redaktion_toimitus