Toimenpiteen tarkoitus

Tällä tekniikalla hoidetaan pintalaskimovajaatoimintaa, kun viallinen laskimorunko kulkee reiden tai pohkeen alueella. Myös syvistä laskimoista tulevia viallisia yhdyslaskimoita voidaan hoitaa. Hyvin mutkaisia, pinnallisia tai pieniä laskimoita ei voida hoitaa.

Toimenpiteen kulku

Toimenpide suoritetaan päiväkirurgisena leikkaussalissa. Pienen ihoviillon kautta ja ultraäänikuvan ohjaamana kirurgi asettaa hoitokatetrin vajaatoimintaisen laskimon sisään. Hoidettava alue puudutetaan paikallispuudutteella ennen lämpökäsittelyä. Radiofrekvenssikatetrin (RF) tai laserkatetrin avulla tuotetaan lämpöenergiaa suonen seinämään. Sen seurauksena suonen seinämä kutistuu ja suoni sulkeutuu tiiviisti.

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa

Ihon ja pintalaskimon puudutus tuntuu ohuen neulan pistoina ja kestää noin 20 minuuttia. Itse lämpökäsittely ei useimmiten aiheuta mitään kipua ja kestää noin 10 minuuttia.

Mikäli potilas on neulakammoinen tai paikallisia kohjuja joudutaan poistamaan molemmin puolin runsaasti, voidaan harkita yleisanestesiaa tai selkäydinpuudutusta, mutta näihin liittyy vähän korkeampi laskimotukos- ja anestesiariski.

Turvallisuusyhteenveto

Kuten kaikkiin toimenpiteisiin, myös RF- ja laserhoitoon liittyy riskejä ja komplikaatiotkin ovat mahdollisia. Toimenpide on kuitenkin arvioitu leikkaushoitoa turvallisemmaksi, ja se on yleensäkin hyvin turvallinen eli vakavia komplikaatioita esiintyy hyvin harvoin.

Erittäin harvinaisia komplikaatioita ovat ihon palovamma, jalan laskimoveritulppa, keuhkoveritulppa ja infektio.

Jälkihoito

Toimenpiteen yhteydessä laitetaan aina jalan mittojen mukaan valittu reisimittainen 2. kireysluokan hoitosukka. Hankkikaa hyvissä ajoin ennen toimenpidettä reisipituinen kompressioluokka 2 lääkinnällinen hoitosukka joka on mitoitettu teidän jalkaan sopivaksi. Jos toimenpide on suunniteltu molempiin jalkoihin sukkia tarvitaan kaksi. Sukkaa pidetään yleensä viikon ajan yhtäjaksoisesti, jonka jälkeen käyttö päivisin on vapaaehtoista. Tarkan ajan määrää hoitava kirurgi potilaskohtaisesti.

Ensimmäisen parin viikon aikana on vältettävä kovaa rasitusta. Myös yli 4 tunnin kestäviä lentomatkoja tulee välttää parin viikon ajan. Jalassa esiintyy usein lievää kipua 1-4 viikon ajan, tarvittaessa voi käyttää tavallisia särkylääkkeitä.

Sairauslomaa tarvitaan yleensä 1-2 päivää. Mikäli toimenpiteen yhteydessä tehdään paikallisten laskimolaajentumien poisto kirurgisesti, on sairausloman tarve noin viikko.

Hoidetulla alueella esiintyy tavallisesti mustelmia, mutta ne häviävät noin kahdessa viikossa. Joskus laskimoihin ilmaantuu ihon alla tuntuvia, mutta ihon pinnalla näkymättömiä, kovettumia. Nämä häviävät ajan mittaan 1-6 kk kuluessa. Joillakin potilailla suonen kulkureitille tulee yleensä ihon värimuutosta ja tuntohäiriötä, joiden poistuminen on yksilöllistä.

Jatkohoito

Paikallisten suonikohjujen hoito tapahtuu tarvittaessa noin 3-4kk kuluttua, jolloin yleensä jo kutistuneet jäljelle jääneet suonikohjut hoidetaan vaahtoruiskutuksella.

Hoitomuodon edut:

  • Ei tule isoja leikkausviiltoja (vähemmän kipua ja mustelmia sekä      infektioita). Paikallisia kohjuja voidaan poistaa pienistä ihopistoavauksista.
  • Yleensä paikallispuudutus (harvoin yleisanestesia)
  • Ei yöpymistä sairaalassa
  • Saadaan hyvä, leikkaushoitoon verrattava lopputulos ja oireiden lievittyminen
  • Vähäinen sairasloman tarve ja nopea paluu normaaliin aktiviteettiin jopa 1-2 päivän kuluessa
  • Riskit vähäiset ja komplikaatiot harvinaisia
  • Potilastyytyväisyys parempi kuin leikkauksen jälkeen.

Hoitomuodon haitat:

  • Suonen kulkureitille voi tulla iholle pigmentaatiota (rusketusta), jonka vaalentuminen / poistuminen vie aikaa ja voi pienellä 0-5 % osalla      potilaista olla pysyvää
  • Hoidon pitkäaikaistulokset (yli 5 vuotta) eivät ole vielä tiedossa

Yhteistiedot

Verisuonikirurgian poliklinikka, Vaasan keskussairaala

Puhelinaika: ma - pe klo 14.00-15.00

Puh. 06 213 1534

 

 

26.2.2020 Redaktion_toimitus