Olkapään tekonivelleikkaus voidaan tehdä reuman, nivelrikon tai murtuman seurauksena. Leikkauksen tavoitteena on vähentää olkapäässä olevaa kipua, ylläpitää ja lisätä olkanivelen liikkuvuutta.

Yleiskunto 

Mahdolliset perussairaudet (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes) tulee olla hyvällä hoitotasolla ennen leikkausta.

Infektiot

Mahdolliset tulehdukset, esim. virtsatie-, hammas-, hengitys- tai ihotulehdukset on hoidettava ennen leikkausta, koska ne voivat lisätä tekonivelen infektioriskiä. Sinun täytyy käydä hammaslääkärillä ennen leikkausta, vaikka sinulla olisi hammasproteesit. Hammaslääkäritodistus on voimassa kahdeksan kuukautta.

Esikäynti

Saat kutsun 3-4 viikkoa ennen leikkausta preoperatiiviselle poliklinikalle sairaanhoitajan sekä leikkaavan lääkärin vastaanotoille. Käynnin yhteydessä kerrotaan tarkemmin leikkauksesta.

 

Leikkauspäivä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 aikaisemmin ilmoitettuna aikana. Sieltä sinut saatetaan leikkausosastolle. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää noin kaksi tuntia.

 

Leikkauksen jälkeen olet heräämössä tarkkailtavana. Tämän jälkeen sinut siirretään vuodeosastolle T2, jossa hoitoaika on noin 2-3 päivää leikkauksen jälkeen.

 

Jatkohoito

Liikeharjoittelu aloitetaan fysioterapeutin avustamana vuodeosastolla ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen. Olkanivelen ulkokiertoa vältetään noin neljä viikkoa leikkauksesta. Leikannut lääkäri antaa ohjeet mahdollisista liikerajoituksista.

 

Kotona leikkauksen jälkeen

Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän. Mahdolliset muut tulehdukset täytyy aina hoitaa, koska ne voivat levitä tekoniveleen myös muualta elimistöstä. Ennen mahdollisen antibioottikuurin aloittamista täytyy leikkaushaavalta ottaa bakteeriviljelynäyte.

 

Jos sinulle suunnitellaan hammas- tai muita kirurgisia toimenpiteitä, muista kertoa hoitavalle lääkärille tekonivelestäsi. Ennaltaehkäisevää antibioottia suositellaan, jos toimenpiteitä tehdään puolen vuoden aikana leikkauksen jälkeen. Toisinaan antibiootin tarve voi jatkua pidempään.

 

Ensimmäinen jälkitarkastus on noin neljän viikon kuluttua kirurgian poliklinikalla. Jälkitarkastuksessa lääkäri kertoo sinulle mahdollisista rajoituksista koskien esim. tavaroiden nostamista ja kantamista. Samalla tapaat fysioterapeutin, joka antaa sinulle jumppaohjelman. On tärkeää, että noudatat sitä päivittäin.

 

Lentokentän metallinpaljastin voi reagoida tekoniveleen.

 

 

15.12.2015 kirurgiska polikliniken 1