Osteotomialeikkaus tehdään luun tai nivelen asentovirheen korjaamiseksi. Virheasento voi syntyä nivelen epätasaisen tai huonoon asentoon luutuneen murtuman seurauksena. Yleensä toimenpide tehdään polven nivelrikon oireiden helpottamiseksi.

Leikkauksessa sääriluun yläosaan tehdään osittainen katkaisulinja ja luu käännetään vähitellen oikeaan asentoon. Saavutettu asento tuetaan luuhun ruuveilla kiinnitettävällä levyllä ja luutumisen edistämiseksi laitetaan paikallinen keinoluusiirre. Toimenpiteellä voidaan siirtää mahdollista polven tekonivelleikkausta 5 - 10 vuotta eteenpäin.

Yleiskunto

Mahdolliset perussairaudet (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes) tulee olla hyvällä hoitotasolla ennen leikkausta. Monipuolinen ravinto, liikunta ja riittävä uni edistävät toipumista leikkauksen jälkeen. Harrasta monipuolisesti yleiskuntoa ja lihasvoimaa ylläpitävää liikuntaa ennen leikkausta. Hyvä reisilihasvoima ja liikkuvuus polvinivelessä nopeuttavat kuntoutumista.

Infektiot

Mahdolliset tulehdukset, esim. virtsatie-, hammas-, hengitys- tai ihotulehdukset on hoidettava ennen leikkausta, koska ne voivat lisätä infektioriskiä.

Apuvälineet

Ota kotoa mukaan tukevat ja helpot jalkineet sekä liikkumiseen tarvitsemasi apuvälineet. Apuvälineitä voit lainata kotikunnan terveyskeskuksesta.

Esikäynti

Saat kutsun ennen leikkausta preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 sairaanhoitajan ja leikkaavan lääkärin vastaanotoille. Käynnin yhteydessä kerrotaan tarkemmin leikkauksesta.

Leikkauspäivä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 aikaisemmin ilmoitettuna aikana. Sieltä sinut saatetaan leikkausosastolle. Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa ja se kestää noin tunnin ajan. Sinulle laitetaan myös virtsakatetri ennen leikkausta.

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön, jossa aloitetaan kivunlievitys kipupumpun avulla. Olet mahdollisesti heräämössä yön yli tarkkailtavana. Puudutuksen hävittyä liikuttele varpaita ja nilkkoja säännöllisesti laskimotukosten ehkäisemiseksi. Heräämöstä sinut siirretään osastolle T2, jossa hoitoaika on noin 2-4 päivää leikkauksen jälkeen.

Kuntoutus osastolla

Kuntoutuminen vaatii sinulta aktiivisuutta. Ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen sinut autetaan seisomaan sängyn vierelle. Fysioterapeutti opastaa sinua leikatun alaraajan liike- ja lihasharjoittelussa. Polven aktiivista harjoitusta lisätään vointisi mukaan. Tavoitteena on, että opit omatoimisesti tekemään ohjatut harjoitteet.  Kävelymatkan pituutta ja kertoja lisätään voinnin mukaan. Tavoitteena on, että opit sujuvasti ja turvallisesti kävelemään myös portaissa. Leikannut lääkäri antaa ohjeet, kuinka paljon saat laittaa painoa leikatulle jalalle.

Kotona leikkauksen jälkeen

Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän. Mahdolliset muut tulehdukset täytyy aina hoitaa, koska ne voivat levitä tekoniveleen myös muualta elimistöstä. Ennen mahdollisen antibioottikuurin aloittamista täytyy haavalta ottaa bakteeriviljelynäyte.

Jälkitarkastus on kirurgian poliklinikalla, jonne saat ajan kotiutuessasi vuodeosastolta T2.

28.2.2020 Redaktion_toimitus