Polven nivelrikon oireita ovat kävellessä tuntuva polvikipu, turvotus ja liikerajoitus. Polvea voi särkeä myös rasituksen jälkeen tai öisin. Leikkauksen tavoitteena on poistaa kivut ja parantaa polven liikkuvuutta ja tukevuutta. Kulunut polvinivel korvataan tekonivelellä, joka valitaan yksilöllisesti.

Yleiskunto

Mahdolliset perussairaudet (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes) tulee olla hyvällä hoitotasolla ennen leikkausta. Monipuolinen ravinto, liikunta ja riittävä uni edistävät toipumista leikkauksen jälkeen. Harrasta monipuolisesti yleiskuntoa ja lihasvoimaa ylläpitävää liikuntaa ennen leikkausta. Hyvä reisilihasvoima ja liikkuvuus polvinivelessä nopeuttavat kuntoutumista.

Infektiot

Mahdolliset tulehdukset, esim. virtsatie-, hammas-, hengitys- tai ihotulehdukset on hoidettava ennen leikkausta, koska ne voivat lisätä tekonivelen infektioriskiä. Hammaslääkärissä täytyy käydä ennen leikkausta, vaikka sinulla olisi hammasproteesit. Hammaslääkäritodistus on voimassa kahdeksan kuukautta.

Apuvälineet

Ota kotoa mukaan tukevat ja helpot jalkineet sekä liikkumiseen tarvitsemasi apuvälineet. Apuvälineitä voit lainata kotikunnan terveyskeskuksesta tai sairaalasta.

Esikäynti

Saat kutsun 3-4 viikkoa ennen leikkausta preoperatiiviselle poliklinikalle sairaanhoitajan, fysioterapeutin sekä leikkaavan lääkärin vastaanotoille. Käynnin yhteydessä kerrotaan tarkemmin leikkauksesta.

Leikkauspäivä

Leikkauspäivän aamuna tulet preoperatiiviselle poliklinikalle Y2 aikaisemmin ilmoitettuna aikana. Sieltä sinut saatetaan leikkausosastolle. Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa ja se kestää noin 1,5 tuntia.

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön. Puudutuksen hävittyä liikuttele varpaita ja nilkkoja säännöllisesti laskimotukosten ehkäisemiseksi. Heräämöstä sinut siirretään osastolle T2, jossa hoitoaika on noin 2-4 päivää leikkauksen jälkeen.

Kuntoutus osastolla

Kuntoutuminen vaatii sinulta aktiivisuutta. Mahdollisuuksien mukaan sinut autetaan seisomaan sängyn vierelle jo leikkauspäivänä. Fysioterapeutti opastaa sinua leikatun alaraajan liike- ja lihasharjoittelussa. Polven aktiivista harjoitusta lisätään vointisi mukaan. Tavoitteena on, että opit omatoimisesti tekemään ohjatut harjoitteet.  Kävelymatkan pituutta ja kertoja lisätään voinnin mukaan. Tavoitteena on, että opit sujuvasti ja turvallisesti kävelemään myös portaissa. Leikannut lääkäri määrää, miten paljon saat laittaa painoa leikatulle jalalle.

Kotona leikkauksen jälkeen

Kotona on tärkeää noudattaa osastolta saatuja haavanhoito-ohjeita. Ota ensijaisesti yhteys kotikunnan terveyskeskukseen, mikäli leikkaushaavassa esiintyy lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta tai se alkaa erittää enemmän. Mahdolliset muut tulehdukset täytyy aina hoitaa, koska ne voivat levitä tekoniveleen myös muualta elimistöstä. Ennen mahdollisen antibioottikuurin aloittamista täytyy haavalta ottaa bakteeriviljelynäyte.

Jos sinulle suunnitellaan hammas- tai muita kirurgisia toimenpiteitä, muista kertoa hoitavalle lääkärille tekonivelestäsi. Ennaltaehkäisevää antibioottia suositellaan, mikäli toimenpiteitä tehdään puolen vuoden aikana leikkauksen jälkeen. Toisinaan antibiootin tarve voi jatkua pidempään.

Alkuvaiheessa suositellaan kävelyä ja jumppaa annettujen ohjeiden mukaisesti. Ensimmäisen jälkitarkastuksen jälkeen voit vähitellen lisätä liikuntaa. Vesivoimistelu, uinti, hiihto, pyöräily ja sauvakävely ovat suositeltavia liikuntalajeja polviproteesileikatulle. Liikuntalajeissa, joissa on juoksemista ja hyppimistä, tulee olla varovainen. Liikuntaharrastusten aloittamisesta on hyvä keskustella leikanneen lääkärin kanssa. Fysikaalista hoitoa suositellaan vasta jälkitarkastuksen jälkeen.

Jälkitarkastus kirurgian poliklinikalla on noin 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kontrolli  fysioterapeutilla omassa terveyskeskuksessa 4 viikon kuluttua.  

Lentokentän metallinpaljastin voi reagoida tekoniveleen, mutta tekonivelestä ei anneta mitään kirjallista todistusta.

6.3.2020 Redaktion_toimitus