Erektiohäiriöt

Erektiohäiriö

Erektiohäiriössä mies ei kykene saavuttamaan tai ylläpitämään riittävän vahvaa erektiota yhdynnän onnistumisen kannalta. Ajoittainen erektiovaikeus on tavallista, mutta jos ongelma toistuu ja vaikeuttaa olennaisesti sukupuolielämään kannattaa tähän hakea apua.

Erektiovaikeuksia on erilaisia, sillä joskus vaikeutena on ylipäänsä erektion saavuttaminen, joskus erektio häviää heti yhdynnän alussa, joskus erektio häviää kesken yhdynnän.

Erektiovaikeus voi olla puhtaasti psykologinen tai johtua erilaisista ruumiillisista tai psykiatrisista sairauksista tai niiden hoidossa käytetyistä lääkkeistä. Psykologisiin tekijöihin perustuvan häiriön taustalla voi olla stressi, väsymys, pelko epäonnistumisesta, seksuaalisuuteen liittyvän häpeän tai syyllisyyden tunteet, erilaiset traumaattiset kokemukset ja parisuhteeseen liittyvät monet ongelmat. Sukupuolikumppani ja hänen suhtautumisensa seksuaalisuuteen voivat myös vaikuttaa miehen erektiokykyyn.

Erektiovaikeuksien taustalla voi usein olla jokin sairaus tai niiden hoidossa käytetty lääke. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, verenpainetauti, verisuonten kalkkeutuminen, Parkinsonin tauti, MS-tauti ja muut neurologiset häiriöt sekä eturauhasen sairaudet. Psykiatrisista sairauksista esimerkiksi vakava depressio, pakko-oireinen häiriö, ahdistuneisuushäiriöt ja pelkotilat voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä. Myös liikalihavuus, runsas tupakointi tai alkoholin käyttö voivat olla niiden taustalla.

Myös pitkäaikaisella pyöräilyllä voi olla vaikutusta erektiovaikeuteen, sillä pyöräily saataa puristaa siittimen verisuonia ja hermoja aiheuttaen siten ohimenevän erektiovaikeuden.

Itsehoito

Erektiovaikeudet ovat tavallinen ongelma. Ne saattavat aiheuttaa monenlaista kärsimystä tai rasittaa muuten hyvin toimivaa parisuhdetta. Erektiovaikeudesta kärsivän kannattaa aina keskustella ongelmasta avoimesti partnerinsa kanssa ja sen lisäksi saatavilla on useita hyviä jokaiselle sopivia kirjoja, joiden tarjoamat neuvot voivat auttaa ongelmien rakentavassa ratkaisemisessa.

Milloin hoitoon

Toistuvasta ja pidempään jatkuneesta erektiovaikeudesta kärsivän kannattaa lähikuukausien aikana kääntyä joko omalääkärin tai erikoislääkärin puoleen.

Jos erektiovaikeuden taustalla on psykologinen tai parisuhteen ongelma, kannattaa tällöin kääntyä seksuaalisten toimintahäiriöiden hoitoon erikoistuneiden psykoterapeuttien tai seksologien puoleen. Sukupuolikumppanin osallistuminen hoitoon on toivottavaa, sillä se voi edesauttaa hoitoa olennaisella tavalla.

Erektiovaikeuksien hoidossa voidaan käyttää myös lääkkeitä.

Lähde:

Terveyskirjasto