= Hyperplasia prostata

Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen. Se sijaitsee virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputkea.

 

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on miesten tavallisin sairaus, joka aiheuttaa erilaisia virtsaamisvaivoja.

Esimerkiksi: tiheä virtsaamistarve, yövirtsaaminen, virtsauspakko, heikentynyt virtsasuihku, virtsaamisen aloitusvaikeus, ponnistelun tarve virtsatessa. Potilaalla voi olla näistä oireista yksi tai useampi samanaikaisesti.

 

 Eturauhasen kasvu kuuluu suurella osalla miehistä ikääntymiseen. Liikakasvun seurauksena eturauhanen voi kasvaa niin isoksi, että se painaa eturauhasen läpi kulkevaa virtsaputkea kasaan. Tämän seurauksena virtsaaminen vaikeutuu, tai johtaa virtsaumpeen.

 

Eturauhasta tutkitaan mm. tunnustelemalla, psa-verikokeella (syövän poissulkemiseksi) sekä  eturauhasen ultraäänitutkimuksella, tarvittaessa tehdään vielä virtsarakon tähystys. Perustutkimuksiin kuuluu oirekyselykaavakkeen täyttäminen, joka kertoo potilaan oireiden vaikeudesta sekä niiden aiheuttamasta haitasta potilaalle. Myös lääkehoidon vaikutusta voidaan myös seurata oirekyselykaavakkeen avulla. Tilannetta kartoitetaan myös täydentävällä tutkimuksella:  virtsan virtaamamittaus ( =Flow), joka antaa käsityksen virtsasuihkun voimasta, sekä otetaan Jäännösvirtsan mittaus (=residuaali).

 

Hoidolla pyritään oireiden poistamiseen ja lievittämiseen, eli potilaan elämänlaadun parantamiseen. Liikakasvua voidaan hoitaa lääkityksellä tai leikkaushoidolla ( tehdään virtsaputken kautta höyläysleikkaus=TURP tai laserilla tapahtuma höyläys =PVP). Joskus pelkkä seuranta riittää.

23.2.2018 Kirurgiska Polikliniken 1