Yleistä eturauhassyövästä

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpäsairaus. Se on myös syöpätaudeista koko väestön tavallisin. Sen ennuste on nykyään hyvä. Yhä useampi mies paranee tai sairautta voidaan hoitaa ja hallita pitkiäkin aikoja koko ajan kehittyvien hoitojen ansiosta. Eturauhassyöpä on ikääntymiseen liittyvä ilmiö ja ilmaantuvuus lisääntyy miesten keski-iän noustessa.

 

Eturauhanen

Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen. Se sijaitsee lantiossa virtsarakon alapuolella, virtsaputken ympärillä. Eturauhasen edessä on häpyliitos ja sen takana peräsuoli, jota kautta eturauhasta voidaan tutkia.

Eturauhasen tehtävä on muodostaa eritettä, joka on siemennesteen ainesosa. Se antaa siittiöille sopivan elatusalustan niiden purkautuessa siemensyöksyn yhteydessä eturauhasen läpi.

Suurentunut eturauhanen saattaa ahtauttaa virtsaputkea ja näin ollen aiheuttaa virtsaamisoireita. Eturauhassyöpä tapaa olla pitkään oireeton. Jos oireita on, ne ovat käytännössä täysin samoja kuin hyvänlaatuisesta liikakasvustakin aiheutuvat virtsaamisen tyhjennys- ja kerääntymisoireet. Tyhjennysoireita ovat virtsaamisen aloittamisen vaikeus, heikko virtsasuihku, ponnistamisen tarve, pitkään kestävä virtsaaminen ja pahimmillaan virtsaumpi. Kerääntymisoireisiin taas kuuluvat tihentynyt virtsaamisen tarve, virtsapakko ja siihen liittyvä virtsan karkaaminen. Hyvänlaatuisesta liikakasvusta ja eturauhassyövästä johtuvia virtsaamisvaivoja ei kuitenkaan luotettavasti pystytä erotamaan toisistaan.

Myös eturauhastulehdus (prostatiitti) voi sekoittaa oirekuvaa. Sen yhteydessä tapaa esiintyä jomottavaa kipua alavatsalla, peräaukon ja kivespussin seudulla sekä usein painon tunnetta ja tihentynyttä virtsaamistarvetta.

 

Eturauhassyövän toteaminen ja hoitovaihtoehdot

Yksinkertaisin lääkärin suorittama eturauhasen tutkimus on sen tunnustelu peräsuolen kautta. Jos tässä yhteydessä huomataan kova kyhmy, herättää se aina syöpäepäilyn. Eturauhassyöpä todetaan ultraääniohjatusti otetuista koepaloista. Koepalat lähetetään patologialle tutkittavaksi ja patologi antaa niistä lausunnon. Tässä on hyvä huomioida, että lausunnon valmistuminen kestää usein 2-3 viikkoa, jonka jälkeen potilaalle lähetetään kirjeitse ilmoitus löydöksestä sekä kutsu poliklinikalle keskustelemaan hoidosta urologin kanssa.

Poliklinikalla urologi suunnittelee yksilöllisen hoidon potilaan kanssa yhdessä. Eturauhassyövän hoito riippuu aina sen luonteesta. Hoitovaihtoehtoja ovat leikkaus, sädehoito, hormonihoito tai pelkkä seuranta, joka on riittävä lievimmissä tapauksissa.

 

Lisätietoa

Eturauhassyöpä (Terveyskylä)

Eturauhassyöpä (Käypä hoito)

Eturauhassyöpä (Terveyskirjasto)

Eturauhassyöpä (Syöpäjärjestöt)

Eturauhassyöpäpotilaan opas (Suomen syöpäpotilaat ry)

PROPO (Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry)

28.2.2018 Kirurgian poliklinikka