Testin vaiheet

Testi (stage 1) tarkoittaa neurostimulaatiohoidon ensimmäistä vaihetta. Siihen kuuluu pieni mukana kannettava sähkölaite (noin matkapuhelimen kokoinen), jota pidetään joko taskussa tai vyössä. Laite lähettää matalataajuista sähkövirtaa, joka kulkeutuu ristihermon alueelle ohutta sähköjohdinta pitkin. Lääkäri asettaa johtimen paikoilleen alaselän alueelle paikallispuudutuksessa leikkaussalissa.

Testin aikana potilas merkitsee kaikki suolentoiminnan/virtsarakon tapahtumat lomakkeelle, jonka hän näyttää lääkärille/uroterapeutille testin loputtua. Testijakso kestää virtsainkontinenssipotilailla noin viikon ja ulosteinkontinenssipotilailla kaksi viikkoa. Kun testi lopetetaan, johtimen yhteys sähkölaitteeseen katkaistaan ja sähkölaite palautetaan sairaalaan. Testin jälkeen potilas kirjaa mahdolliset vahinkotapahtumat vielä seuraavan kahden viikon ajan. Vasta tämän jälkeen potilas keskustelee lääkärin kanssa testin vaikutuksista.

Testiin liittyy useita etuja

  • Hoito on väliaikaista, jonka aikana potilas oppii huomaamaan mahdollisen avun suolen tai virtsarakon toimintaan tai kipuihin ilman sitoutumista kyseiseen hoitomuotoon. Testin voi lopettaa milloin tahansa.
  • Testin aikana voi suorittaa normaaleja päivittäisiä askareita ja tehdä niistä havaintoja.
  • Testi osoittaa potilaalle, mitä tuntemuksia neurostimulaatio voi aiheuttaa.
  • Lääkäri voi testin avulla päätellä, onko neurostimulaatiosta apua potilaalle. Jos testaus ei toimi, se voidaan toistaa tehokkaammalla johtimella ja mahdollisesti eri olosuhteissa tai lääkäri voi suositella jotain muuta hoitoa.

Testin kulku

Testi tehdään päiväkirurgian yksikössä varattuna aikana. Testi kestää noin tunnin. Asettutte vatsalleen tutkimuspöydälle tyyny vatsan alla, jotta selkä tulee haluttuun asentoon. Jalkaterät jäävät paljaiksi ja nilkkojen alle asetetaan pehmeä tyyny, jotta testin aikana voidaan tuntea mahdolliset lihasrefleksit varpaissa. Jalanpohjaan liimataan maadoitustarra.

Ristiselän alue pestään ja pakarat tuetaan sivuilta teipillä syrjään, jotta testin aikana nähdään peräaukon sulkijalihaksen supistusrefleksi.

Lääkäri puuduttaa ristiselän ihon paikallispuudutteella, jolloin tunnette aluksi puudutusneulan pistoksen. Puudutuksen jälkeen lääkäri kokeilee testineulalla kontaktia ristihermoon ristiluussa olevien aukkojen kautta. Neulan kautta hoitaja syöttää matalaa sähkövirtaa testilaitteesta ristihermon alueelle ja Teiltä  kysytään mahdollisia tuntemuksia.

Jotkut potilaat tuntevat nostavan supistuksen lantiolihaksissa ja/tai isovarpaassa. ”Vellovaa” tunnetta voi naisilla tuntua myös emättimen alueella ja miehillä kivespussin alueella. Tunne ei ole yleensä kivu-lias. Jotkut potilaat tuntevat hyvin huonosti kyseistä supistusta. Lääkäri lisää tällöin sähkön voimakkuutta, kunnes tuntemukset ilmaantuvat.

Lääkäri myös etsii neulalla kohdan, jossa tuntemukset parhaiten keskittyvät peräaukon alueelle. Kun haluttu kohta löytyy, neulan kautta ohjataan ristihermon viereen läpivalaisussa sähköjohdin ja siitä edelleen liitos mukana pidettävään sähkölaitteeseen.

Tämän jälkeen saatte siirtyä heräämöön, jossa Teitä valvotaan lyhyen aikaa ennen kotiutumista.

28.2.2020 Redaktion_toimitus