Paksu- ja peräsuolisyövän seurantakaavio leikkauksen jälkeen kirurgian poliklinikalla Vaasan keskussairaalassa (VKS) ja terveyskeskuksessa (tk)

  1. Leikatut saavat kirjallisen ja suullisen selvityksen taudin      jatkoseurannasta. Heille kerrotaan oireet, joiden vuoksi tulee ottaa      yhteyttä: veriulosteet, ummetus tai suolen toiminnan muuttuminen,      vatsakivut, pitkittynyt yskä, veriyskä, laihtuminen. Näiden ohjaamina     lisätutkimukset ja toimenpideharkinta.
  2. VKS seurantaan vain, jos kuratiivisesti leikattu (Dukes A-C) ja potilas kestää uuden leikkauksen tai onkologisen hoidon. Muussa tapauksessa yleisseuranta terveyskeskuksessa.
  3. Jälkitarkastukset sairaalassa tai terveyskeskuksessa (esim.Pietarsaari): Kolonoskopia mielellään ennen leikkausta, joka tapauksessa 3 kk kuluessa siitä totaali kolonoskopia ja polyyppien poisto. Peräsuoli ja rektosigmasyövässä sigmoideoskopia 6 kk kuluttua leikkauksesta. Sekä paksu- että peräsuolisyövässä ensimmäinen seurantakolonoskopia vuoden kuluttua, sitten yleensä 3-5 vuoden välein. Dukes B ja C potilailla vuoden kohdalla vartalon CT. Dukes A:ssa pitää olla vähintään 12 tutkittua imusolmuketta.
  4. Jälkitarkastukset terveyskeskuksessa: CEA ja pvk -kontrollit aluksi 3kk välein kahteen vuoteen asti, sitten puolen vuoden välein viiteen vuoteen asti leikkauksesta lukien. Verikokeet otetaan terveyskeskuksen laboratoriossa, tarkistetaan omassa terveyskeskuksessa. Jos CEA- arvo nousee yli 4.7, kiireelliset lisätutkimukset keskussairaalassa aiheelliset.
  5. Harkinnan mukaan ohjelmasta poikkeavia lisätutkimuksia.

Seurantakaavio:

 1kk                 VKS                PVK, CRP

 3 kk                Tk                    PVK, CEA

 6 kk                Tk                    PVK, CEA (rektumCa: VKS, sigmoideoskopia)

 9 kk              Tk                    PVK, CEA

 1 v                  VKS,tk           PVK, CEA, kolonoskopia,vartalon CT (ei Dukes A)

 1 v 3kk           Tk                    PVK, CEA

 1 v 6kk           Tk                    PVK, CEA

 1 v 9kk           Tk                    PVK, CEA

 2 v                  Tk                    PVK, CEA

 2 v 6kk           Tk                    PVK, CEA

 3 v                  Tk                    PVK, CEA

 3 v 6kk           Tk                    PVK, CEA

 4 v             VKS,tk                PVK, CEA, kolonoskopia

 5 v                  Tk                    PVK, CEA

Paksu- ja peräsuolisyövän sairastaneet ovat jatkossakin riskiryhmä. 5 vuoden seurannan jälkeen kolonoskopiakontrollit jatkuvat 3-5 vuoden välein noin 75 ikävuoteen asti.

26.2.2020 Redaktion_toimitus