Toimenpiteen tarkoitus

Paksunsuolen tähystystutkimuksen (kolonoskopia), röntgenkuvauksen tai leikkauksen onnistumiseksi paksunsuolen on oltava tyhjä. Suun kautta nautittava Colonsteril kulkee suoliston läpi tyhjentäen ja puhdistaen suolen.

Valmistautuminen

Kolmen vuorokauden ajan ennen tutkimusta on toivottavaa syödä juoksevaa ja kevyttä ruokaa sekä välttää paksusuolta täyttäviä (esim. vihannekset, hedelmät, tumma leipä) ja vaikeasti sulavia ruokia (esim. siemeniä, kokonaisia marjoja, rusinoita). Suositeltavia ruokia ovat keitetty liha, kala, peruna ja vaalea leipä jne. Teidän pitää juoda runsaasti, noin kaksi litraa päivässä.

 Tutkimuspäivänä saatte juoda vettä, mehua, kahvia tai teetä ja lihalientä.

Lääkkeet

Lääkkeet voitte ottaa tavalliseen tapaan.

COLONSTERIL

Colonsteril-liuosta saatte terveyskeskuksesta (ei Vaasan) tai keskussairaalasta. Liuosta voi myös ostaa apteekista ilman reseptiä (tarvittaessa voitte näyttää tämän ohjeen).

 Colonsteriliä saa valmiina liuoksena tai jauheena, joista voi valmistaa liuoksen. Liuosta tarvitaan noin 4 litraa.

 Colonsteriliä käytetään seuraavasti:

a) Vähintään 6 tuntia ennen tutkimusta voitte kotona aloittaa liuoksen juomisen.

b) Jos tutkimus tehdään aamupäivällä, voitte juoda 3 litraa liuosta edellisenä iltana + 1 litran tutkimuspäivän aamuna aloittaen vähintään kolme tuntia ennen tutkimusta.

c) Jos tutkimus tehdään iltapäivällä, voitte juoda 2 litraa liuosta edellisenä iltana + 2 litraa tutkimuspäivän aamuna aloittaen vähintään neljä tuntia ennen tutkimusta.

Colonsteril-liuosta suositellaan säilytettävän jääkaapissa, koska sitä on miellyttävämpi juoda kylmänä. Varaa aikaa liuoksen juomiseen noin 2-5 tuntia, yksi juomalasillinen/10 minuuttia. On parempi juoda jokainen lasillinen nopeasti kuin vähitellen (suositus 1 litra/tunti).

Ensimmäinen uloste tulee yleensä noin 1 tunnin kuluttua huuhtelun aloittamisesta. Suolistohuuhtelun tavoite on saavutettu, kun suolistosta ripulina ulos tuleva neste on kirkasta.

Colonsteril ei ole hyvänmakuista ja liuosta juodessa voi esiintyä pahoinvointia ja vatsan turvotusta sekä joskus vatsan kouristuksia tai oksennuksia. Tuolloin voitte hidastaa juomisnopeutta. Nämä haittavaikutukset ovat ohimeneviä. Kun suoli on hyvin tyhjentynyt, itse tutkimus on teille vaivattomampi ja suoli saadaan paremmin tutkittua.

Tyhjennyksen aikana ette voi olla töissä ja tarvittaessa saatte sairauslomatodistuksen.

24.2.2020 Redaktion_toimitus