Tutkimuksen tarkoitus


ERCP on yhdistetty tähystys- ja röntgentutkimus, jolla saadaan tietoa sappi- ja haimatiehyeiden rakenteesta sekä mahdollisesta tulehduksesta, tukoksesta tai muista ongelmista sekä niiden syistä. Tutkimuksen yhteydessä voidaan tehdä tarvittavia toimenpiteitä, esim. poistaa kiviä, avata tukoksia ja ottaa näytteitä.

 

Tutkimukseen valmistautuminen


Sinut kutsutaan päiväosastolle tutkimuspäivän aamuna.
Sinun tulee olla syömättä ja juomatta edellisestä illasta klo 24 lähtien.
Pyydämme sinua täyttämään ohessa olevan esitietolomakkeen ja palauttamaan sen tullessasi osastolle.

Voit ottaa välttämättömät aamulääkkeet (esim. sydän-, verenpaine-, astma- ja epilepsialääkkeet) aikaisin aamulla pienen vesimäärän kanssa. Diabeteslääkkeitä et saa ottaa ja verenohennuslääkitykseen annetaan yksilölliset ohjeet erikseen. Jos käytät verta ohentavaa tai antitromboottista lääkettä, esim. Marevan, Pradaxa, Xarelto, Plavix, Clopidogrel, Brilique, Efficient, Klexane, Fragmin, Innohep, ota yhteys kirurgian poliklinikkaan, puh. 06 213 1525.

Jos käytät insuliinia, yritämme järjestää tutkimuksen aamulla. Insuliiniannostukseen voi tulla muutoksia, koska sinun täytyy olla syömättä ennen tutkimusta. Koska et voi syödä normaalisti ennen toimenpidettä, on turvallista tuoda aamuinsuliiniannoksesi mukanasi osastolle. Osastolla saat sokeritipan ja sen jälkeen voit turvallisesti pistää puolet normaalista insuliiniannoksestasi.

Ennen tutkimusta otetaan verikokeita edeltävänä päivänä omassa terveyskeskuksessa tai päiväyksikössä toimenpidepäivän aamuna. Fertiilissä iässä olevilta naisilta otetaan myös raskaustesti, sillä raskaus on poissuljettava ennen vatsan tai lantion alueen suurta lääketieteellistä sädealtistusta aiheuttavaa tutkimusta (Säteilyturvakeskuksen määräys).

Päiväosastolla sinulle laitetaan käteen kanyyli, jonka kautta aloitetaan laskimonsisäinen nestetiputus ja annetaan annos antibioottia tutkimukseen liittyvän tulehdusriskin vuoksi. Tavallisesti annetaan myös tulehduskipulääke- peräpuikko.


Tutkimuksen aikana


Gastrokirurgi tekee tutkimuksen röntgenosastolla kahden sairaanhoitajan, röntgenhoitajan ja anestesiaryhmän kanssa. Tutkimuksen aikana makaat lähes vatsallasi kasvot oikealle käännettynä. Halutessasi saat suihkutettavan puuduteaineen nieluusi. Anestesiaryhmän valvonnassa saat kipua lievittävää ja rauhoittavaa lääkettä. Taipuisa tähystin viedään suun ja mahalaukun kautta ohutsuolen alkuosaan, jossa on sappi- ja haimatiehyeiden laskukohta. Tähystimen kautta laitettavalla ohuella katetrilla ruiskutetaan tiehyeisiin varjoainetta, läpivalaisussa seurataan tiehyeiden täyttymistä ja otetaan röntgenkuvia. Tutkimuksessa käytettävän röntgensäteilyn määrä on usein hyvin pieni. Tutkimus kestää yleensä 20- 40 minuuttia, tarvittavat toimenpiteet voivat pidentää tutkimuksen kestoa.


Tutkimuksen jälkeen


Tutkimuksen jälkeen vointiasi seurataan päiväosastolla mahdollisten jälkiseurauksien vuoksi. Annetun lääkityksen takia voit olla tutkimuksen jälkeen unelias ja sinun täytyy olla vuodelevossa kunnes lääkityksen vaikutus häviää. Myös ylävatsalla voi tuntua kipua ja turvotusta. Sinun on hyvä kertoa omista tuntemuksistasi henkilökunnalle. Tutkimukseen liittyvien jälkihaittojen (mm. haima-, sappitulehdus, verenvuoto) riski on mahdollinen mutta hyvin pieni. Mahdollinen haimatulehdus rauhoittuu yleensä sairaalassa laskimonsisäisesti annettavalla nestehoidolla.

Mikäli tutkimuksen jälkeen vointisi on hyvä, saat syödä kevyttä välipalaa noin kahden tunnin kuluttua. Noin neljä tuntia tutkimuksen jälkeen päiväyksikössä (vuodeosastolla laboratorion kiertoaikataulun mukaan) otetaan verikoe jonka vastaus vaikuttaa siihen koska pääset kotiutumaan.

Kotiutuminen tapahtuu tutkimuspäivän iltana tai seuraavana päivänä. Mikäli kotiudut samana päivänä sinulla tulee olla kyyti/kuski, sillä et saa itse ajaa autoa. Jos kotiutuminen tapahtuu seuraavana päivänä siirretään sinut yöksi kirurgian vuodeosastolle josta kotiutuminen tapahtuu voinnin ollessa hyvä. Mahdollisen jälkitarkastusajan saat myöhemmin.


Yhteystiedot


Mikäli sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, ota yhteyttä kirurgian poliklinikkaan ma-to klo 14 - 15, puh. 06 213 1525. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

12.8.2020 Kirurgian poliklinikka 2