Tutkimuksen tarkoitus

ERCP on yhdistetty tähystys- ja röntgentutkimus, jolla saadaan tietoa sappi- ja haimatiehyeiden rakenteesta sekä mahdollisesta tulehduksesta, tukoksesta tai muista ongelmista sekä niiden syistä. Tutkimuksen yhteydessä voidaan tehdä tarvittavia toimenpiteitä, esim. poistaa kiviä, avata tukoksia ja ottaa näytteitä.

 

Tutkimukseen valmistautuminen

Sinut kutsutaan päiväosastolle tutkimuspäivän aamuna. Sinun tulee olla syömättä ja juomatta vähintään kuusi (6) tuntia ennen tutkimusta. Pyydämme sinua täyttämään ohessa olevan esitietolomakkeen ja palauttamaan sen tullessasi osastolle.

 

Voit ottaa välttämättömät aamulääkkeet (esim. sydän-, verenpaine-, astma- ja  epilepsialääkkeet) aikaisin aamulla pienen vesimäärän kanssa. Diabeteslääkkeitä et saa ottaa ja verenohennuslääkitykseen annetaan yksilölliset ohjeet erikseen.  Jos käytät verta ohentavaa tai antitromboottista lääkettä, esim.  Marevan, Pradaxa, Xarelto, Plavix, Clopidogrel, Brilique, Efficient, Klexane, Fragmin, Innohep, ota yhteys puh. 06 213 1525.

 

Jos käytät insuliinia, yritämme järjestää tutkimuksen aamulla. Insuliiniannostukseen voi tulla muutoksia, koska sinun täytyy olla syömättä ennen tutkimusta. Koska et voi syödä normaalisti ennen toimenpidettä, on turvallista tuoda aamuinsuliiniannoksesi mukanasi osastolle. Osastolla saat sokeritipan ja sen jälkeen voit turvallisesti pistää puolet normaalista insuliiniannoksestasi.

 

Ennen tutkimusta otetaan verikokeita. Päiväosastolla sinulle laitetaan käteen kanyyli, jonka kautta aloitetaan laskimonsisäinen nestetiputus ja annetaan annos antibioottia tutkimukseen liittyvän tulehdusriskin vuoksi. Tavallisesti  annetaan myös tulehduskipulääke- peräpuikko.

 

Tutkimuksen aikana

Gastrokirurgi tekee tutkimuksen röntgenosastolla kahden sairaanhoitajan, röntgenhoitajan ja anestesiaryhmän kanssa.  Tutkimuksen aikana makaat lähes vatsallasi kasvot oikealle käännettynä. Anestesiaryhmän valvonnassa saat kipua lievittävää ja rauhoittavaa lääkettä.  Taipuisa tähystin viedään suun ja mahalaukun kautta ohutsuolen alkuosaan, jossa on sappi- ja haimatiehyeiden laskukohta. Tähystimen kautta laitettavalla ohuella katetrilla ruiskutetaan tiehyeisiin varjoainetta, läpivalaisussa seurataan tiehyeiden täyttymistä ja otetaan röntgenkuvia. Tutkimus kestää yleensä 10 - 30 minuuttia, tarvittavat toimenpiteet voivat pidentää tutkimuksen kestoa.

 

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen vointiasi seurataan päiväosastolla mahdollisten jälkiseurauksien vuoksi. Annetun lääkityksen takia voit olla tutkimuksen jälkeen unelias  ja sinun täytyy olla vuodelevossa kunnes lääkityksen vaikutus häviää. Myös ylävatsalla voi tuntua kipua ja turvotusta. Sinun on hyvä kertoa omista tuntemuksistasi henkilökunnalle. Tutkimukseen liittyvien jälkihaittojen (mm. haima-, sappitulehdus, verenvuoto) riski on mahdollinen  mutta hyvin pieni.  Mahdollinen haimatulehdus rauhoittuu yleensä sairaalassa laskimonsisäisesti annettavalla nestehoidolla.

Mikäli tutkimuksen jälkeen otettu verikoevastaus on normaali ja vointisi on hyvä, saat syödä kevyttä välipalaa  noin neljän tunnin kuluttua tutkimuksesta. 

Kotiutuminen tapahtuu tutkimuspäivän iltana tai seuraavana päivänä. Jos kotiutuminen tapahtuu seuraavana päivänä siirretään sinut yöksi kirurgian vuodeosastolle josta kotiutuminen tapahtuu voinnin ollessa hyvä.  Mahdollisen jälkitarkastusajan saat myöhemmin.

Yhteystiedot

Mikäli sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, ota yhteyttä puh. 06 213 1525. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi. 

 

25.1.2018 Kirurgian poliklinikka 2